Restaurálják Párizs több mint háromezer éves egyiptomi obeliszkjét

Nyárig restaurálják a több mint háromezer éves egyiptomi obeliszket Párizsban, adta hírül az MTI. Az ókori Egyiptomból származó obeliszk 1836 óta áll Párizs szívében, a Concorde téren. A gránitoszlopot egy luxori templomból szállították a francia fővárosba. A műemléket a hieroglifák Jean-François Champollion francia egyiptológus nevéhez fűződő megfejtésének 200. évfordulójára állítják helyre.

Forrás: designium/Shutterstock

A Párizs legrégibb emlékműveként emlegetett obeliszk a talpazatával együtt 30 méter magas és 222 tonnát nyom. A tetejét 1998 óta egy aranyozott apró piramis díszíti. A restaurálás során megtisztítják a kőbe vésett egyiptomi szimbólumokat a rájuk rakódott szennyeződéstől - mondta el hétfőn Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter.

Az emlékművet technikusok és szakértők restaurálják majd egymillió euróból (357 millió forintból), amelyet 86 százalékban a Kärcher vállalat finanszíroz. A cég korábban a New York-i Szabadság-szobrot és a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztust is restaurálta. A munkálatoknak május végére, június elejére kell befejeződniük. Az obeliszk kalandos úton érkezett Párizsba, miután Mehemed Ali (1769-1849) egyiptomi alkirály felajánlotta Franciaországnak. Az oszlopot előbb a Níluson szállították, majd egy uszályon érkezett a Szajnán Párizsba. Kétszázezren sereglettek össze, amikor a Concorde téren 1836. október 25-én felállították.

Az obeliszk négy oldalára vésett hieroglifákkal II. Ramszesz fáraó tisztelgett az istenek előtt. Jean-François Champollion 1822-ben fejtette meg az írásjeleket, miután lefordította az 1799-ben felfedezett Rosetta-követ. A felfedezés kétszázadik évfordulóját 2022-ben több kiállítással és konferenciával ünneplik meg Franciaországban és Európában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek