Ezek a thai gyerekek úgy látnak a víz alatt, mint a delfinek

Az emberi test is csodákra képes, ha arról van szó, hogy alkalmazkodni kell a környezethez. A Moken törzs fiatal tagjainak tökéletes víz alatti látás a legjobb példa erre. A gyerekek ugyanis megtanították magukat arra, hogyan lássanak úgy a víz alatt, akár egy delfin.

Forrás: www.piqsels.com

Az Andamán-tenger szigetei között, Thaiföld nyugati partján élő Moken nép – amelyet „tengeri nomádoknak" is neveznek – teljes egészében az óceán nyújtotta táplálékból látják el magukat. Mindeközben pedig olyan egyszerű eszközöket használnak, mint a háló és a lándzsa. Hogy a halászat még eredményesebb legyen, általában a gyerekek merülnek, mivel a törzs fiatal tagjai megtanulták, hogyan lássanak tökéletesen a víz alatt.

Még a szemlencséjük alakját is meg tudják változtatni, hogy az jobban alkalmazkodjon a vízi környezethez, nagyjából ugyanúgy, mint a fókáknak és a delfineknek.

És ami figyelemre méltóbb, hogy ez a tulajdonság nem jellemző minden Moken törzsbéli tagra. Korábbi kísérletek azt mutatták, hogy kellő gyakorlással főleg a gyermek tudják elsajátítani a képességet, mivel az ő pupillájuk sokkal rugalmasabb, mint a felnőtteké.

A jelenségre először a svéd Anna Gislen látáskutató figyelt fel 1999-ben. Megfigyeléséről a BBC számára készített egy mélyreható jelentést is. "Általában amikor az ember víz alá merül, minden annyira homályos, hogy a szem meg sem próbál alkalmazkodni hozzá. Egy egyszerűen nem egy alapvető reflex. A Moken-gyerekek azonban mindkettőre képesek – ha kell, akkor képesek összeszűkíteni a pupillájukat és megváltoztatják a szemlencséjük alakját. A fókák és a delfinek képesek hasonlóra" – magyarázta a kutató.

Forrás: Andrey lazy/CC BY-SA 4.0

A jelenséget kutató szakemberek azt is megállapították, hogy az európai gyerekek sokkal lassabban tanulják meg a gyakorlatot, mint a Moken gyerekek. Egy 11 alkalmas, egyhónapos tanulási szakasz kellett ahhoz, hogy az európai gyerekek eljussanak a törzs tagjainak szintjére – írja az Unilad.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek