Új, szivárvány színű halfajt fedeztek fel az óceán alkony zónájában

A Cirrhilabrus finifenmaa tudományos nevet viselő szivárvány színű halat 40-70 méter mélységben fedezték fel az Indiai-óceán felszíne alatt. A különleges hal a nevét a lenyűgöző rózsaszín árnyalatai, valamint a Maldív-szigetek nemzeti virágáról kapta.

A "Finifenmaa" ugyanis a helyi dhivehi nyelven azt jelenti, rózsa. Ennek a halfajnak a története tévedésen alapult. A kutatók először az 1990-es években fedezték fel, de úgy gondolták, hogy a Cirrhilabrus rubrisquamis, vagyis a Vörös Bársony Ajakos halhoz tartozó kifejlett egyedről van szó.

Ezt a fajt csak egyetlen fiatal halról írták le, amelyet a Maldív-szigetektől 1000 kilométerre délre találtak a Chagos-szigetcsoportban. A kutatók most közölték, hogy a nagyrészt élénk színű halak családjába tartozó ajakos-fajták színe viszont megváltozik, amikor fiatal egyedekből felnőttekké válnak. Noha sok faj fiatal egyedei hasonlítanak egymásra, a felnőtt egyedek viszont megkülönböztető tulajdonságokkal rendelkeznek. 

Az új felfedezett szivárvány színű hal a Maldív-szigeteki nemzeti rózsáról kapta a nevétForrás: Facebook/Maldives Marine Research Institute

Vizsgálatuk során a kutatók a felnőttek és a fiatal egyedek részleteire összpontosítottak, elemezték a hátúszójukat támasztó tüskék magasságát, megszámolták a pikkelyeket és katalogizálták a felnőtt hímek színeit. Az újonnan felfedezett felnőtt hímek egyedi színmintázattal rendelkeznek, beleértve az élénk bíbort, az őszibarackot, a narancssárga-rózsaszínt és a sötét lilás-vöröset. 

A múlt hónapban a Hope for Reefs és a Maldív-szigeteki Tengerkutató Intézet kutatói megvizsgálták a Maldív-szigetek alkony zónájának néhány zátonyát. Ezek a zátonyok 50-150 méter mélységben helyezkedhetnek el az óceán felszíne alatt, és egyedülálló környezetet biztosítanak a halak, például az ajakos fajok számára is.

"Ez egy nagyon más környezet: sötétebb, (mivel a víz fényelnyelő szűrőként működik, így minél mélyebbre megy, annál sötétebb lesz) és hidegebb. Sokkal kevesebb a korall, és szinte nincs alga sincs a fényhiány miatt, ezért a halak közössége nagyon eltérő. A legtöbb hal ilyen mélységben planktonnal táplálkozik" – mondta a kutató, Luiz Rocha.

Hozzátette: A búvároknak újralélegeztetőket és a belélegzett gázba kevert héliumot kell használniuk, hogy elkerüljék az oxigén ilyen nagy nyomás alatti belélegzésének negatív hatásait, amellett, hogy rengeteg felszerelést kell használniuk, amely alapos kiképzést igényel.

Ott búvárkodni olyan, mintha egy másik bolygót látogatnánk meg, ami egyben nagyon nagy kihívás, de izgalmas is" – mondta Rocha.

A közelmúltban végzett felmérések során a kutatócsoport több rózsafátyolos ajakos halat, valamint legalább nyolc lehetséges új halfajt talált. A Kaliforniai Tudományos Akadémia és a Maldív-szigeteki Tengerkutató Intézet folytatja együttműködését, hogy a jövőben további maldív zátonyokat tárjanak fel, és minél jobban megérthessék és megvédhessék a tengeri ökoszisztéma mélységeit és azok lakóit – olvasható a CNN oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek