Így pótolják Thaiföldön a sertéshúst, mely hiánycikk lett

Az afrikai sertésinfluenza miatt megemelkedett a thai ételek alapvető élelmiszerének számító sertéshús ára, amely országszerte hiánycikké vált, és ez várhatóan még hónapokig így lesz – írja az asianewsday.com.

Thaiföld Ayutthaya tartományának egyik krokodilfarmján 2900 krokodil hemzseg, de vannak ennél jóval nagyobb hüllőfarmok isForrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul

Mostanra a krokodiltenyésztők, mint például Wichai Rungtaweechai szerint – aki 10 ezer krokodilt tenyészt Nakhon Pathom tartományban – szinte minden nap új ügyfelek bukkannak fel nála. A 65 éves férfi elmondta, hogy sok élelmiszerárus és étterem keresi fel azért, hogy krokodilhúst vásároljon tőle. A férfi azonban azt is elárulta, hogy speciális módszerrel kell elkészíteni a krokodilt, és ha ezt a szakács nem tudja, akkor a hüllő hal ízű lehet.

Krokodil-falatkák egy thai paiconForrás: pixelRaw/Pixabay

Egészen a közelmúltig Rungtaweechai úr farmja többnyire krokodilbőrt értékesített a divatiparnak, és csak néhány állatot adtak el egzotikus húsként az éttermeknek. Mostanra azonban a húsértékesítés több mint 100 kilogrammra ugrott naponta, a mindössze hetekkel korábbi 20 kilogrammhoz képest.

Thaiföldön a sertéshús ára jelenleg 4,5 angol font, azaz 1900 forint körül mozog kilónként, míg a krokodilhús kilója csak 1,5 font, azaz kb. 645 forint.

Az országban 1150 embernek van krokodilfarmja, és évente 1,2 millió krokodilt nevelnek fel, melynek 60 százalékát húsexportként Kínába küldik.

Dr. Suwannachai Wattanayingcharoenchai, az Egészségügyi Minisztérium vezetője szerint a krokodilhús jó fehérjeforrás lehet, amikor a sertéshús ára az egekbe szökik. Ugyanakkor figyelmeztette az embereket, hogy a húst nyersen vagy rosszul megsütve fogyasztani nem biztonságos.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek