Lezárták, de még így sincs biztonságban az olaszok egyik legszebb természeti csodája

Van egy hihetetlen szépségű hely, amely az évek során a világ minden tájáról érkező turisták és utazók célpontjává vált. Mindez annak a fehér márványból kialakult sziklaterasznak köszönhető, amely Szicília kristálytiszta és varázslatos tengereiből emelkedik ki. A Scala dei Turchiról beszélünk, amely nem véletlenül szeretne felkerülni az UNESCO világörökségi listára.

Nem mindennapi látványt nyújt, az Unesco örökségi listán lenne a helyeForrás: Sweetie candykim , Wikipedia

Néhány kilométerre Porto Empedoclétól emelkedik ki ez a csodálatos, sziklás fal a tengerből, amely a nevét a szaracén kalózoknak köszönheti. Egy ősi legenda szerint ezeken a lépcsőkön másztak ki a tengerből, hogy elérjék és megsemmisítsék a terület partjait. A szicíliai tengerpart ezen szakaszának varázsa a világ minden tájáról ismert, köszönhetően a többszázezer fényképnek, amelyet a Föld ezen sarkában készítenek.

Amikor a Nap magasan jár az égen, „lépcsői" szemkápráztatóan fehéren fénylenek.

Ma a Scala dei Turchi az egyik leginkább Instagram-barát hely Olaszországban, de ez a kitüntetés a büszkeség helyett valódi problémát okoz ennek az olasz örökségnek. A viharok, és mindenekelőtt az ideérkezők gondatlansága fenyegeti, mert a látogatók folyamatosan elszállítják róla a köveket.

Olaszország egyik legfotogénebb helye, így szelfizők tömkelege özönlik a sziklákra, a lezárások ellenére isForrás: Carnby/Wikipedia

Ezt a helyi szépséget ezért most lezárták, mert szükségesnek tartják, hogy megvédjék a további károktól. A területet körülhatároló akadályok elhelyezése ellenére a külföldi turisták és a szomszédos városok lakói továbbra is özönlenek ide. A nyár eleje óta, valójában a karantén után, több száz ember bújik át az akadályokon, hogy felmásszanak a fehér hegyre, fényképeket és szelfiket készítsenek róla – néhányan képesek még napernyőt is elhelyezni a fehér márványon.

A Scala dei Turchi jövője továbbra sem világos, mivel az állapotmegőrzését a karantén miatt felfüggesztették. Ha ez így marad, kétségtelen, hogy letiltják az ENSZ UNESCO Világörökségbe való felvételét – írja a siviaggia.it.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek