Ma este húsvéti telihold ragyog az égen

Telihold ragyog majd az égen április 16-án, vagyis ma este, amit ebben a hónapban hagyományosan rózsaszín Holdnak hívnak, de az idei holdat húsvéti Holdnak is nevezik.

A fotó illusztrációForrás: Anita Božić/Pixabay

Miért nevezik rózsaszín Holdnak? Nem azért kapta a nevét, mert a Hold ilyenkor rózsaszínű lenne, hanem az évszak miatt kapta ezt a nevet. A tavaszra utal, ami virágzó virágokat és fákat csalogat elő a melegével.

Érdemes lesz tehát a tekintetünket az égboltra függeszteni. A legtöbb égi jelenség megtekintésének legjobb módja, ha nyitott területet keresünk, ahol nincs sok fényszennyezés, és figyeljük, ahogy a Hold éppen a horizont fölé emelkedik. Ekkor láthatjuk meg a rózsaszín Holdat a legteljesebb és legfényesebb formájában. Mivel ennek a pontos ideje attól függ, hogy hol élünk, érdemes megnézni a helyi holdfelkelte és nyugta idejét.

Ebben az évben a rózsaszín Holdat húsvéti teliholdnak is nevezik, ami az EarthSky szerint akkor történik, amikor a telihold húsvét előttre esik.

A következő telihold május 15. és 16. között lesz, ami az Egyesült Államok nagy részén egybeesik a teljes holdfogyatkozással – és ez azt jelenti, hogy vörösesbarna színben fog pompázni, legalább is onnan így fog látszani – írja a fatherly.com. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek