Íme a 2022-es telihold naptár: a szuperhold dátuma is kiderül

Számos feltételezés létezik arról, hogyan hat a telihold az életünkre. Ingadozóbb lehet a hangulatunk, nyugtalanabbul alhatunk, egyes elképzelések szerint akár a szülést is beindíthatja. Akár hiszünk ezeknek az elméleteknek, akár nem, abban nagyjából mindenki egyetért, hogy van valami fenséges, kísérteties és borzongatóan szép a holdtölte látványában. Jó ezért tisztában lenni azzal, hogy mikor várhatjuk legközelebb ezt a csodálatos égi jelenséget. 

Hogyan keletkezik a telihold?

A Föld holdja minden hónapban megkerüli a bolygónkat. A Holdnak nincsen saját fénye, ami mégis világít, az a Nap fénye, ami visszaverődik a felszínén. Miközben a Hold, a Föld és a Nap keringési táncát járja, a Holdnak a napfény által megvilágított része be- és kimozdul a látómezőnkből, és az általunk észlelt holdfázisok kiszámítható sorozatát hozza létre.

Nagy élmény lehet teliholdkor a szabad ég alatt tölteni az éjszakátForrás: Shutterstock / Készítette: Belish

Egy adott hónapban a Hold nyolc különböző fázisát láthatjuk. A holdfázisok az újholddal kezdődnek, ekkor a Hold a Nap és a Föld között helyezkedik el, és a Nap pontosan a túloldalát világítja meg, míg a felénk eső része teljes sötétségben marad, tehát nem látjuk. Nagyjából egy hét alatt egyre növekedve éri el az első negyedet, újabb egy hét elteltével pedig elkövetkezik a telihold. Teliholdkor a Föld kerül körülbelül a Nap és a Hold közé, és a felénk eső oldalt éri a napsugár. A holdkorong ilyenkor teljessé válik. Ezután a Hold elkezd fogyni, egy hét múlva következik be az utolsó negyed, a negyedik hét végére pedig teljesen elfogy, és eljut az újhold-állapotba, ahol a ciklus újra kezdődik. Ez a ciklus átlagosan 29 nap 12 óra 44 perc alatt megy végbe.

És mi az a szuperhold?

A Hold és a Föld távolsága változó, mivel a Hold Föld körüli pályája nem kör, hanem ellipszis alakú. Szuperhold akkor fordul elő, amikor a Hold a Földhöz legközelebb esik, egyidőben a teliholddal.

Szuperhold a brazíliai Curitiba felettForrás: AFP/Daniel Castellano

Szuperhold idején a Hold 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnik, mint amekkora lehet a telihold. Idén Június 14-én és július 13-án figyelhetjük meg ezt a különleges jelenséget.

Lássuk a teljes évi listát:

2022. január 18. kedd
2022. február 16. szerda
2022. március 18. péntek
2022. április 16. szombat
2022. május 16. hétfő
2022. június 14. kedd
2022. július 13. szerda
2022. augusztus 12. péntek
2022. szeptember 10. szombat
2022. október 09. vasárnap
2022. november 08. kedd
2022. december 08. csütörtök

National Geographic, Royal Museums Greenwich, Accuweather, alon.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek