Ma este szuper féreghold lesz látható az égen

Korábban már írtunk, mikor van telihold és szuperhold a 2022-es holdnaptár szerint, és azok hatásairól is beszámoltunk. Ma, március 18-án este szuper féreghold lesz látható az égen! Ezt a holdat leggyakrabban féregholdnak nevezik, de az észak-amerikai indián törzsi hagyományok szerint Varjúholdnak, Kéregholdnak (a kérges, tavaszi hóra utal), vagy Nedv- és Cukorholdnak (a fák nedvének vagy a cukor betakarításának legjobb időpontjára utalva) is hívják. 

Aki nem fázós, annak nagy élmény lehet ma a szabad ég alatt tölteni az éjszakátForrás: Shutterstock / Készítette: Belish

Egy biztos: az egyes világkultúrák különböző asszociációkat kötnek a márciusi teliholdhoz, ezért használnak más-más neveket is. Még a féreghold elnevezése is nagyon sajátos; A NASA szerint csak az Egyesült Államok déli törzsei nevezték féregholdnak a márciusi teliholdat, azért, mert a fokozatosan beköszöntő tavaszi meleg idő révén maga a föld is melegedni kezd, így előbújnak belőle a férgek, emiatt pedig a madarak is visszatérnek.

A telihold március 18-án, pénteken keleti irányban hajnali 3 óra 17 perckor éri el csúcsfényességét, és egész éjjel a helyi horizont felett marad, ami azt jelenti, hogy a rövid napok miatt órákig is lehet benne gyönyörködni.

A Hold – a hivatalos Telihold-fázisát megelőző napon és azt követő napon is – szinte telinek fog tűnni, így a szerencsések néhány éjszakán át megfigyelhetik majd különleges fényét. Általában ez az utolsó telihold a téli nap-éj egyenlőség előtt, ez jelzi a hideg és sötét időszak végét is, és ezzel egy teljesen új ciklus veszi kezdetét. 

A szuperhold idején feszültebbek, ingerlékenyebbek és érzékenyebbek az emberekForrás: Pixabay/mohamed_hassan

Úgy tartják, teliholdkor a nők termékenyebbek, az emberek nagyobb valószínűséggel tévednek, ingerlékenyebbek, nehezebben összepontosítanak a napi feladataikra, és éjszaka gyakran alvajárnak. A következő telihold, vagyis a Rózsaszín Hold április 16-án, szombaton 14 óra 55 perckor lesz látható – írja az inverse.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek