Óceánjáró hajóban szállásolják el a menekülteket Rotterdamban

Az orosz-ukrán háború óta rengeteg utazási társaság ajánlotta fel a segítségét az Ukrajnából menekülőknek a szállásolás biztosításától kezdve a humanitárius segélyek szállításáig. Most a Rotterdamban állomásozó, a Holland America Line tulajdonában lévő 237 méter hosszú tengerjáró hajó nyílik meg a menekültek számára, amely 1500 embernek biztosít otthont három hónapig – olvasható a Time Out oldalán.

A Volendam hajó Rotterdamban készen áll az ukrán menekültek fogadásáraForrás: AFP/Robin Utrecht

A Volendam névre keresztelt hatalmas hajó fedélzetén van elég hely ahhoz, hogy 1500 menekültnek nyújtson ideiglenes menedéket. Emellett napi háromszori étkezést, takarítást, valamint internet hozzáférést és edzőterem használatot is biztosítanak majd a menekülteknek. A fedélzeti egészségügyi és szociális ellátást az Üdvhadsereg szervezi, a lakók kedvük szerint jöhetnek-mehetnek az óceánjárón, úgy mintha az a saját otthonuk lenne. 

A menekülteknek edzőterem használatot is biztosítanak a hajó fedélzeténForrás: ANP via AFP/Bas Czerwinski

A holland kormány eddig különösen sokat tett az Ukrajnából érkezőknek. A konfliktus elől menekülő 50 000 ember befogadására tett ígéretet követően 1700 holland háztartásnak is segítséget nyújtott, akik önként ajánlották fel otthonaikat az ukránoknak – sőt, korábban arról is beszámoltunk, hogy még a holland királyi család is felajánlotta egyik kastélyát a menekültek elszállásolására.

A hajótársaság mindent megtesz, hogy az ukrán menekültek otthonosan érezzék magukatForrás: ANP via AFP/Bas Czerwinski

A Volendam Rotterdamban állomásozik, mióta a hajótársaság a koronavírus járvány miatt ideiglenesen leállította a legtöbb körutazását. Májusban már újra szolgálatba kellett volna állnia, de ezt most júliusra halasztották, hogy három hónapig biztos menedéket nyújtson az Ukrajnából érkező menekülteknek. Körülbelül száz menekült már fel is szállt a hajó fedélzetére, többen várhatóan majd a következő napokban érkeznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek