Budapestről indul a 10 legjobb európai vonatút egyike

Új kiadványt adott ki a Lonely Planet, Train Travel in Europe címmel. A Lonely Planet – amely közel 50 éve támogatja a "földhözragadt" utazási stílust – friss útmutatójában jó kis vonatos kalandhoz ad tippeket a kontinens bármely pontján.

Splitbe visz az egyik legjobb járat BudapestrőlForrás: Shutterstock / Készítette: aerocaminua

A fantasztikus utazások közül válogatta ki a The Guardian a 10 legjobbat, amelyek közül az egyik Budapestről indul, célállomása pedig Split. Az újság ezt az idézetet emelte ki az Adriára tartó vonatútról a Lonely Planet kiadványából: "Nyáron csábító éjszakai járat indul Magyarország fővárosa és az Adria között. Az elmúlt években a vonat éjfélkor indult Budapestről, és ebéd után ért be Splitbe. Útközben elhalad a Balaton és Horvátország fővárosa, Zágráb mellett" – írják.

Tavaly mi is kipróbáltuk ezt a járatot, kolléganőnk hálókocsis fülkében tette meg az utat Budapest és Split között, amiről úti beszámoló is készült.

És hogy miért preferáljuk a vonatos utakat a repülő helyett? A The Guardian szerint az európai vasutak sokszínűsége miatt. Történelmükkel, hatalmas állomásaikkal, hangulatos úti céljaikkal az időtlenség érzete hatja át őket, ami hiányzik a repülés élményéből. Az elmúlt évtizedekben a nagysebességű járatok is kiegészítették a már meglévő klasszikus útvonalakat, miközben megnőtt az igény a klímabarátabb utazások iránt. Új lehetőségek is megjelentek, az éjszakai vonatok szinte trenddé váltak a közelmúltban.

A Top 10-es listába a The Guardian beválogatta még a Párizs-Berlin, a Nightjet Amszterdamból Bécsbe közlekedő járatát, a svájci Locarnóból az Alpokon keresztül az olasz Domodossolába tartó járatot, és a Dublin-Madrid vonatutat is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek