Elsüllyedt városok: Shi Cheng, avagy Kína Atlantisza, amit az ember árasztott el

Mélyen a Qiandao-tó nyugodt felszíne alatt, a kínai Zhejiang tartományban ősi város rejtélyes romjai pihennek. A mintegy 1300 éve alapított ősi város Shi Cheng egykor Kína egyik legerősebb városa volt. Amikor víz alá került, vele együtt elsüllyedt a Qing és a Ming-dinasztia történelme is.

Az ősi várost nem egy természeti katasztrófa, árvíz, vagy földrengés süllyesztette el, hanem maga az ember. A Qiandao-tó, a romok bölcsője 1959-ben emberi kezek által keletkezett, amikor a Wu Shi, vagyis az Öt Oroszlán hegy tövében lévő völgyet vízzel árasztotta el a kormány, hogy létrehozzon egy hatalmas víztározót és vízi erőművet. A kormányzati projekt miatt 290 000 ember kényszerült otthona elhagyására, mivel több mint 1300 települést és több tízezer hektárnyi mezőgazdasági területet elöntött a víz. S nem csak az embereknek kellett új otthont keresniük, de az elárasztáskor a hegy lábánál található völgyben két ősi város is a tóba merült.

Légifelvételek a Xin'an folyó vízierőművéről, amely a Qiandao-tó festői területén találhatóForrás: Imaginechina via AFP/Li Zhong/Li Zhong

A városok háborítatlanul feküdtek a tó fenekén, egészen a közelmúltban elkezdődött felfedezésükig. A város maradványai a mai napig kiváló állapotban vannak. A romok 26-40 méter mélységben pihennek, körülbelül fél négyzetkilométernyi területen. A város széles utcáin 265 boltív is található, rajtuk oroszlánok, sárkányok, főnixek és történelmi feliratok láthatók, melyek a város lakóinak hiedelmeit ábrázolják, és megmutatják, hogyan használták a templomokat a város fénykorában.

Csodálatos szigetvilág alakult ki, de ennek komoly ára voltForrás: askarim/Shutteerstock

Mivel a város alámerítéséhez használt víz nem tartalmazott vegyszereket, és nem kedvezett a tengeri élőlények növekedésének, a boltívek és a szobrok épségben maradtak, habár a színek elhalványultak. A romok tulajdonképpen jobb állapotban vannak a víz alatt, mintha a szél, az eső, a nap pusztította volna őket. A búvárok a mai napig kutatják a város maradványait, és igyekeznek feltérképezni és dokumentálni. A szakértők szerint több évbe telik majd, mire a búvárok lassan bejárják a város minden területét. Az alábbi kisfilmben megismerhetik az ezer sziget tavának is hívott területet, és lemerülhetnek a tó mélyét elsőként feltáró búvárok egyikével, hogy megnézhessék, hogyan fest az elsüllyesztett történelmi város.

Kína egy ideig azt tervezte, hogy tengeralattjárós túrákat indít a városba, mert úgy gondolta, hogy nagyszerű ötlet, ha Shi Cheng városát megtekinthetné a nagyközönség. Szerencsére hamar rájöttek, hogy a felbecsülhetetlen értékű történelmi kincsek sokkal értékesebbek annál, semmint, hogy idegenforgalmi látványosságot csináljanak belőlük, és ezzel kárt tegyenk bennük. Amikor a Chinese National Geography közzétett néhány soha nem látott fényképet a romokról, rengeteg amatőr búvár érdeklődését felkeltette.

A búvárok csodájára jártak a víz alatti város szépségeinekForrás: Nihaopaul/Wikipedia

A tartományi kormány azért, hogy megakadályozza az amatőr búvárok pusztításait, 2011 januárjában a városokat a Zhejiang tartomány védelme alatt álló történelmi emlékekké nyilvánította. A közelmúltban egy sanghaji székhelyű búvárcég, mely a feltárásokat végzi, azt tervezte, hogy egy hidat épít a tavon, ami növeli majd a környék idegenforgalmát, remélhetőleg anélkül, hogy a romokat érintené. A kínai tartomány végre olyan védelmi intézkedéseket tett, amelyek megakadályozzák „a keleti Atlantisznak" elnevezett város sérüléseit.

(Forrás: uwphotographyguide.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek