Ezekben az országokban fogják leginkább megérezni az orosz és ukrán turisták hiányát

Az ukrajnai háború következményei nagy valószínűséggel számos turisztikai célpont vendégforgalmát visszavetik majd. Minden bizonnyal Törökország turizmusa fogja a konfliktus hatásait leginkább megérezni, de Egyiptom és Ciprus is aggódik – írja a turizmus.com.

Turisztikai szempontból Törökország az egyik nagy veszetese az orosz-ukrán háborúnakForrás: Alirıza ÇETİNTÜRK/Pixabay

A háború nyomán megcsappanó vendégforgalommal elsősorban azok az országok számolhatnak, amelyek nagymértékben támaszkodnak az ukrán és orosz turistákra. Az első és valószínűleg legnyilvánvalóbb desztináció, amely a konfliktus hatásait meg fogja érezni, Törökország.

A Török Utazási Irodák Szövetsége szerint az ukrajnai háború miatt az Oroszországból és Ukrajnából érkező foglalások gyakorlatilag "kikapcsoltak". A szakértők már most 1 millió turista elvesztésével számolnak Ukrajnából, a legrosszabb forgatókönyv szerint azonban 4-5 millió turista elvesztése várható mind Oroszországból, mind Ukrajnából, ami 5 milliárd dollár bevételkiesést eredményez.

Egyiptomban már most feleannyi az orosz turista. A visszaesést a szállodatulajdonosok is megerősítették: korábban hetente több mint 20 ezer orosz turista érkezett Sharm el-Sheikhre és Hurghadára, ez a szám azonban mostanra 10 ezerre csökkent. 

Ciprus is turisztikai összeomlásra számíthat.

Oroszország az Egyesült Királyság után a második legnagyobb turisztikai piac Cipruson. Az oroszok 2021-ben a teljes turistaforgalom 40 százalékát tették ki, sokuknak ingatlanja is van a szigeten.

Valószínűleg a Greko-fok, Ciprus egyik legjobb kilátási pontja is kihaltabb lesz, mint valahaForrás: Dimitris Vetsikas/Pixabay

Az olaszok, spanyolok és franciák is aggódnak. Az orosz állampolgárok 2019-ben közel 1 milliárd eurót költöttek Olaszországban, hogy most mi lesz, csak találgatni tudnak. Spanyolországban egy hét alatt 18 százalékkal csökkent a szállodai foglalások száma a Mirai foglalási platform szerint. Bár az orosz látogatók az Ibériai-félszigetre érkező külföldi turistáknak csupán 1,5 százalékát teszik ki (évi 1,3 millió látogató), sokat költenek: az ebből származó bevétel a spanyolok számára mintegy 1,4 milliárd eurót tesz ki.

A francia Côte d'Azur valószínűleg szintén meg fogja érezni a háborút. A régió korábban szívesen fogadta az orosz látogatókat, különösen a nyári szezonban, amikor a szállodai vendégéjszakák 13 százalékát tették ki.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek