Görögország és Ciprus több strandján így segítik a mozgáskorlátozottak vízbe jutását

Hat ciprusi és két görög tengerparti strand biztosít akadálymentesített strandolási lehetőséget, írja az euronews.hu. Rámpák, pihenők, és egy távirányítható kerekesszék segítik a mozgáskorlátozottak vízbe jutását az EU's ERMIS II projekt jóvoltából. A projekt keretében kialakított akadálymentesített fürdőhelyek a görögországi Szírosz szigetén lévő Vari és Voulgari strandján és Cipruson, Paralimni, Agia Triada, Vrysoudia, Kalamies, Vrysi 2 és Vyzakia strandjainál találhatóak.

A pihenőkön és a rámpákon kívül 24, homokban is használható kerekesszéket, valamint hét kétéltű kerekesszéket is biztosítanak ingyen. Az utóbbiak, az úgynevezett seatracek segítségével a partról egyenesen a vízbe lehet siklani egy sínpár és egy motor segítségével.

Ezek megépítése igazi mérnöki kihívás volt, hogy a sós tengervízben is működjenek.

A sínek pár óra alatt szét- és összeszerelhetők, az elektromos motorok akkui pedig napelemek segítségével feltölthetők.

"A napelem ideális megoldás, elsősorban azért, mert nem terheli a környezetet, másodsorban pedig azért, mert így a napenergiát használjuk, függetlenek vagyunk az elektromos hálózattól. Senki sem szeretné, ha egy áramszünet miatt nem tudnánk kihozni a tengerből egy mozgáskorlátozottat" – mondta Ignaciusz Fotium, a vízbe sikló székeket gyártó Tobea ügyvezetője.

A másik kihívás az volt, hogy sikerül-e meggyőzni a településeket arról, hogy érdemes a mozgáskorlátozottakra is odafigyelni. A ciprusi Paralimniben a partnak saját felügyelője van, Georgiosz Ekonomu:

"Mióta vannak ilyen berendezéseink, nem csak Ciprusról, hanem külföldről is jönnek hozzánk mozgáskorlátozottak is. Olyan családok is eljutnak nyaralni, ahol valamelyik családtag mozgáskorlátozott. Ezekkel a szolgáltatásokkal együtt hirdetjük magunkat, így jól ismert ez a szolgáltatásunk."

Naponta átlagosan 15-en használják ezeket a segítő eszközöket a paralimni strandon.

(Címlapkép: Euronews/YouTube)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek