Görög-római múmiákat találtak Egyiptomban, miközben Kleopátra sírját keresték

20 újabb múmiát találtak a régészek Egyiptomban egy görög-római sírban, miközben Kleopátra sírja után kutattak - olvasható a heritagedaily.com oldalán. A sírt Egyiptom nyugati részén, Asszuán városa mellett, Aga Khan III mauzóleuma környékén fedezték fel. A lelőhelyen több mint 300 sír található az i.e. 6. századtól a Krisztus utáni 4. századig. A régészek feltártak egy nagy családi sírboltot, amit vélhetően sírrablók rabolhattak ki az ókorban. A sírban 20 görög-római múmiát találtak, közülük az egyiknek réz nyaklánc lógott a nyakában, és mellette egy görögül vésett táblán a Nikosztratosz név szerepelt.

Ezenkívül a kutatók találtak egy terrakotta szarkofágot is, amiben egy gyerek múmiája volt, valamint egy ókori egyiptomi temetési maszkot, ami gipszréteggel bevont vászonból vagy papiruszból készült, de a kamrában állatcsontok, edény darabok, és hieroglifákkal ellátott tányérok is voltak. A sírbolt egy bejárati részből és négy sírkamrából állt. A megtalált leletek a késő fáraói kortól a római korig nyúlnak vissza.

A régészek 20 múmiát, temetési maszkot, állatcsontokat és ókori edényeket is találtak 

A kép csak illusztráció
Forrás: AFP/Senya Nikolskaya

A régészek eredetileg Kleopátra sírját keresték, aki Egyiptom királynője volt i.e. 51 és 30 között. A történelmi beszámolók szerint Kleopátra öngyilkosságot követett el szerelmével, Mark Antoniusszal együtt i.e. 30-ban, sírja a mai napig felfedezetlen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek