A jellegzetes, piros telefonfülkék újjászületése a minikönyvtáraktól a kávézókig

A brit történelem vörös jelképe az ikonikus telefonfülke, de mivel a mobiltelefonok térhódítása jó részt szükségtelenné tette őket, ma már sokakban kisvállalkozások működnek. Talán nem is gondolnátok mi mindenre használhatók ezek a piros telefonfülkék!

Annak ellenére, hogy számuk az elmúlt években csökkent, a hagyományos brit piros dobozok még mindig sok helyen állnak az Egyesült Királyság területén, és a világ jelenlegi vagy egykori brit gyarmatain. Csak Londonban még mindig 11 000 darab találhatók belőlük városszerte.

A legelképzelhetetlenebb helyeken is feltűnhet a piros dobozForrás: Siggy Nowak/Pixabay

A kulturális jelképnek számító fülkék többéves kihasználatlansága után az üzemeltetők már azon is gondolkodtak, hogy végleg eltűntetik őket az országból, azonban a Red Kiosk Company (RKC) az utolsó pillanatban megvásárolta őket, majd tovább adta ötletes vállalkozóknak, akik szerencsére új életet leheltek beléjük.

A fülkék új élete

2020 januárjában a becslések szerint 8000 hagyományos piros telefonfülke maradt a közszolgálatban, a telefonálási pontokon túl viszont érdekesebbnél érdekesebb funkciókat töltenek be.

2014 októberétől például London több használaton kívüli K6-os telefondobozát zöldre festették, és Solarboxes néven ingyenes mobiltelefon-töltővé alakították át őket. A legtöbb londoni fülke-tulajdonos viszont megtartotta az eredeti piros színt, és csinos mini-üzleteket hozott létre bennük.

Virágtartóként is egész jól mutatForrás: Dave Leach/Pixabay

A „világ legkisebb szendvicsboltjának" nevezett kioszk különféle olasz kencéket kínál, beleértve a klasszikus pestót és a szárított paradicsomos szendvicskrémet. A tulajdonosa a zenész Gabriele Contenta finom paniniket árul, amik mellé a vásárlók egy gyors eszpresszót is elfogyaszthatnak ebédre.

A Russell Square Gardens sarkán álló fülkében friss, édes desszerteket választhatnak az arrajárók eperrel, citrommal és pisztáciával, de kaphatók sós falatok is, köztük lasagne és arancini golyók. Hétvégén ebben a kültéri fülkében vásárolhatnak a járókelők, hétköznaponként pedig az üzletben, ami két perc sétára található onnan.

A Hampstead High Street gyöngyszeme London első telefonfülkés kávézója, ami az ingyenes harapnivalóhoz isteni forró csokit kínál, mellyel a hidegben az ott fogyasztók megmelengethetik a kezüket és a szívüket.

A kávézó-tulajdonos házaspár, Loreinis Hernandez és Sean Rafferty alapította meg az Amar Cafét. A Kolumbiából származó kávé a standjuk büszkesége.

A lewishami Brockley Társaság által üzemeltetett mikrokönyvtárban, értelemszerűen könyvek sorakoznak a polcokon, nem kávéscsészék. De a hely úgy lett kialakítva, hogy ha szeretnénk, akkor rossz idő esetén bent is olvasgathatunk egy kicsit az elviteles kávénkkal, nem kell rögtön elrohannunk a kölcsönvett könyvvel. De ha az időnk ezt nem engedi meg, akkor válasszunk egy klasszikust, vagy egy gyerekkönyvet, és tegyünk be helyette egy olyat, ami mi már kiolvastunk. 

Ma már ritkább látvány, hogy valaki a fülkéből telefonál"Forrás: bzager0/Pixabay"
Brit dizájn-nyertes
A Sir Giles Gilbert Scott által tervezett nyilvános piros fülkék ismerős látványt nyújtanak az Egyesült Királyság, Málta, Bermuda és Gibraltár utcáin. Kezdetben azért döntöttek az eredeti piros szín mellett, hogy könnyen észrevehetőek legyenek. Ezeket a telefonfülkéket világszerte brit kulturális ikonnak tekintik. Több típust is létezik (k1-K8+KX series), a K6 telefonfülkét azonban 2015-ben minden idők legjobb brit dizájnjának választották.

Nem csak Londonban találékonyak a fülketulajok

A skót településen Clachan of Glendaruelben egy használaton kívüli telefonfülkét defibrillátorral látták el. A berendezéshez csak a Skót Mentőszolgálat utasításait követve lehet hozzáférni segélyhívás közben. Az ő példájukat követve azóta több ilyen defibrillátorral felszerelt fülke is létre jött az Egysült Királyság területén.

Akár életet is mentenekForrás: Rab-k/Wikipedia

2009 folyamán a Westbury-sub-Mendip faluban lévő K6-ost könyvtárrá, illetve könyv-csereponttá alakították át, felváltva a mozgókönyvtár szolgáltatásait, amely már nem látogatta a falut. Hasonló fülkés minikönyvtárak jelenleg is léteznek több mint 150 másik helyen, egy például a franciaországi Bronban, egy másik K6-os pedig az olaszországi Bargában.

Szintén 2009-ben az észak-yorkshire-i Settle városában létrehozták a Gallery on the Green nevű galériát, ami természetesen egy K6 típusú fülkében kapott helyet. A „galériában" egymást váltják a kiállítások, ahol ismert helyi és környékbeli művészek, valmint közösségi csoportok állítanak ki.

Egyes kioszkokat pedig magánemberek vettek meg, és olyanról is hallani, hogy zuhanykabint alakítottak ki belőle. A felhasználási lehetőségeknek tehát csak a fantázia szab határt, és reméljük, újabb és újabb ötlettel állnak még elő a találékony tervezők, mert veszteség lenne egy ilyen ikonikus tárgy eltűnése.

Így néz ki a sárga veszedelem"Forrás: Pinterest
Majdnem mindegyik sárga lett
1980-ban a privatizáció előkészítéseként a Post Office Telephones-t British Telecom (BT) névre keresztelték át. 1981 februárjában bejelentették, hogy az összes piros telefonfülkét átfestik sárgára, ami a BT új, vállalati színe volt. Azonnal közfelháborodás támadt; a Daily Mail még kampányt is indított "a sárga veszedelem ellen", és még a parlamentben is szóba került a fülkék átfestése elleni kampány. A Lordok Házában Earl of Gowrie, a foglalkoztatásért felelős államminiszter felszólította a BT-t, hogy "vesse fel ezt a nevetséges tervet". Nem sokkal ezután a BT bejelentette, hogy a megmaradt 77 000 hagyományos dobozból csak 90-et festenek különböző színűre "kísérleti jelleggel". Ezután nem született végleges döntés, de szerencsére mai is sokan ragaszkodnak a fülkék piros színéhez.

Forrás: standard.co.uk, wikipedia

Címlapkép: Shutterstock.com / r.nagy

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek