Előkelő ókori szálloda mozaikpadlójára bukkantak Londonban

Egy hatalmas, jó állapotban fennmaradt római mozaikpadlót találtak Londonban, a város legmagasabb épülete, a Shard közelében, tudtuk meg a cnn.com cikkéből. A mozaikról azt feltételezik, hogy egy római étkező padlóját díszítette. Legalább ötven éve nem fedeztek fel ekkora mozaikot Londonban, írja a feltárást vezető Londoni Régészeti Múzeum (MOLA). A lelet azért is érdekes, mert Londonban nem gyakran építettek nagy kiterjedésű mozaikokat a római korban, mivel zsúfolt város volt.

Az étkező feltehetően egy római palota vagy előkelő szálloda része voltForrás: Museum of London Archaeology/FAcebook

Az étkező feltehetően egy római palota vagy előkelő szálloda része lehetett, ahol szállást, istállót és étkezési lehetőségekel is kínálták a vendégeket. A mozaik pazar díszítése és a mérete arra utal, hogy magas rangú vendégek szálltak meg itt.

Maga a mozaik két panelből áll, a nagyobbik az i.sz. 2. század végére vagy a 3. század elejére datálható. Ezt színes, nagy virágok, egymásba fonódó indák és hurkos motívumok díszítik. De a régészek egy korábbi mozaik nyomait is fedezték alatta, amelyet a szakértők most megpróbálnak rekonstruálni.

Mivel a most feltárt mozaik nagyon hasonlít a németországi Trier városában lévőhöz, a régészek úgy vélik, ugyanazok a művészek dolgoztak rajtuk, ez pedig arra utal, hogy utazó római kézművesek készíthették.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek