Íme az öt legnépszerűbb úti cél 2022-ben

A Lonely Planet összeállította a legnépszerűbb országok listáját, ahova érdemes lesz elutazni 2022-ben. A szakértők által kiválasztott országok tele vannak kihagyhatatlan úti célokkal, varázslatos helyekkel és lenyűgöző kalandokkal, amelyek garantáltan inspirálni fognak az utazásra. 

Korábban már írtunk a világ legboldogabb országairól, most lássuk, hogy melyek lesznek az év legkedveltebb úti céljai. 

1. Cook szigetek

A Cook-szigetek a Csendes-óceán déli részén, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között helyezkednek el, a szigetcsoport 13 lakott és 2 lakatlan szigetből áll. Erős kávézókultúrával, virágzó bio- és kézműves ételekkel, valamint rengeteg bárral és éjszakai klubbal rendelkezik. 

Függőágy a pálmafák alatt Rarotonga trópusi tengerpartján, a Cook-szigetekenForrás: Shutterstock/ Martin Valigursky

Aitutaki fenséges lagúnáját apró elhagyatott szigetek veszik körbe, ez a Csendes-óceán egyik festői ékköve. Érdemes megkóstolni a házi sört, és felfedezni Mangaia ősi magas korallszikláit és taro növényből álló mezőit, vagy úszni egyet Mitiaro és Ma'uke földalatti barlangmedencéiben. 

2. Anguilla 

Anguilla is egy sziget, Nagy-Britannia tengerentúli területe, a Kis-Antillák szerves része. A Szélcsendes-szigetek csoportjába tartozik. A kókuszpálmákkal és tengeriszőlő fákkal árnyékolt, csillogó fehér homokos strandokkal övezett Anguilla a valóra vált karibi álom. A tengerpart tele van színesre festett, nyitott tengerparti bárokkal, ahol különféle grillételekkel, fergeteges rum puncsokkal és élő reggae dallamokkal kényeztetik a látogatókat. Az óceán kristálytiszta vize, élénk zátonyai kiváló lehetőséget kínálnak a sznorkelezésre, üvegfenekű kajakozásra és a vitorlázásra.

Anguilla maga a karibi álomForrás: Shutterstock/BlueOrange Studio

A sziget gazdag és változatos történelme az amerindiaiak és aravakok betelepüléséig nyúlik vissza. A mai napig rendkívüli sziklaművészeti alkotásokat fedeznek fel olyan helyeken, mint a Fountain Cavern Nemzeti Park. Ellentétben sok közeli szigettel, a sík terep itt megkönnyíti a közlekedést autóval, kerékpárral vagy quaddal. A luxusszállodák és magánvillák a nyugodt pihenésre vágyókat célozzák meg. Érdemes a főszezonon kívül ellátogatni ide, ha megfizethetőbb áron szeretnénk kiélvezni ennek a földi paradicsomnak a gyönyöreit. 

3. Malawi

A Malawi Köztársaság Délkelet-Afrikában, Tanzánia, Zambia és Mozambik között helyezkedik el. A legendás malawi vendégszereteten kívül a hely földrajzi sokszínűsége ragadja meg először a tekinteteket ebben az élénk országban. Itt található Afrika harmadik legnagyobb tava, a csillogó vízű Malawi-tó, melynek mélyén színes sügérhalak nyüzsögnek. Legyen szó búvárkodásról, sznorkelezésről, kajakozásról vagy strandolásról, ennek a tónak a meglátogatása kötelező program!

A csillogó vizű Malawi-tóForrás: Pixabay/12019 /10258 images

Malawi déli részén, szinte a felhők között lebegnek a Mulanje-hegy drámai csúcsai és a titokzatos Zomba-fennsík, amely a túrázók legnagyobb álma. A páraköpenyes erdőkkel és egzotikus vadvilággal övezett területek a Skót-felföldre emlékeztetik a látogatókat. Malawira korábban nem úgy tekintettek, mint egy ideális szafari célpont, de mindez mára megváltozott a Majete Wildlife Reserve oroszlán-újratelepítési programjának köszönhetően, amely ma már a világon az egyik legnépszerűbb vadvilág-megfigyelő hely. 

4. Nepál

Nepál a túrázók paradicsoma. A kilátás a Himalájban, az aranytemplomok, a bájos dombfalvak, és a dzsungelben élő állatok teszik a világ egyik legnépszerűbb úti céljává. A Himalája legismertebb túráit  ösvények övezik az Everesthez, és az Annapurnas-hoz. A napokig tartó túrák után meleg étel, hangulatos szállás és meleg almás pite várja a turistákat. Az ország egy igazi adrenalin bomba, raftingolhatunk egy zúgó nepáli folyón, vagy bungee jumpingolhatunk egy himalájai szurdokba. A kanyonozás, a hegymászás, a kajakozás, a siklóernyőzés és a hegyi kerékpározás mind-mind különleges élményt kínálnak. 

Kihagyhatatlan a túrázás a Mount-EverestenForrás: Pixabay/nepalidevu

Még a 2015-ös földrengés után is Nepál maradt a Himalája kulturális hatalma; a Katmandu-völgy  világszínvonalú paloták, rejtett szentélyek és fenséges templomok páratlan gyűjteményét kínálja. Nepál remek hely, ahol mindent megtudhatunk a tibeti buddhizmustól a legjobb momos, azaz gombóc elkészítéséig.

5. Omán

Az Ománi Szultanátus, röviden Omán, Magyarországnál háromszor nagyobb ország az Arab-félsziget délkeleti peremén. A Muscat Nagymecsetben egy gyönyörű, kézzel szőtt szőnyeg található, amely egykor a világ legnagyobb szőnyege volt. 

Tevegelés OmánbanForrás: Pixabay/rimazrauf

A látogatók számára Omán ritka lehetőséget kínál arra, hogy kapcsolatba lépjenek az arab világgal a túlzott gazdagság torzító lencséje nélkül. Omán alacsony építésű városai a mai napig őrzik a hagyományos beduin értékeket. Ománban rengeteg természeti szépséggel rendelkezik a látványos magas hegyektől, a szélfútta sivatagokon át az érintetlen tengerpartokig; kézenfekvő választás azok számára, akik Arábia modern arcát keresik, miközben érezni akarják az ősi lelkét is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek