Svájc csúcsélményeket kínál a téli sport szerelmeseinek

Svájc havas hegycsúcsainál, – ahol szinte harapni lehet a levegőt, – a festői szépségű tavaknál és a lélegzetelállító szépségű tájnál nehéz szebb helyet találni a téli sportolásra, kikapcsolódásra. Megszámlálhatatlan látnivalót is kínálnak, amelyekből mi is összeszedtünk egy csokorravalót.

Ki nyerné a fogadást egy teniszmeccsen: aki „A" a sokszoros tenisz világbajnokra, svájci Roger Federerre tenne, vagy „B", aki Lindsey Vonnra, az olimpiai bajnok amerikai alpesi sízőre fogadna? Nos, volt ilyen meccs, és Lindsey Vonn simán nyert Roger Federer ellen a jungfraujochi teniszpályán. 3 454 méter magasban.

Teniszpálya ilyen magasban? Miért ne, ugyanitt van a világ legmagasabban fekvő pályaudvara is, amely Kleine Scheidegg hágóról hozza a Jungfraubahn utasait a csúcsra, a vakító napfényre. Mindenki hunyorog, hiszen a 9,3 kilométeres útból 7 alagutakban rejtőzik. (A jegyárak a szezonok népszerűségétől függenek, a főidényen kívül 51 frankba (17,500 forint) kerül egy út.)

A három hegyóriás közt fekvő Berni-felvidék most is porhóval várja a síelőket.Forrás: hpgruesen/Pixabay

A Bernhez közeli három híres csúcs, az Eiger, a Mönch és a Jungfrau szolgáltatásait folyamatosan - és a turisták számára láthatatlan, olykor nagyon nehéz munkával - fejlesztik. Egy új szenzáció a Jungfraubahn egyik állomásáról, Grindelwaldból induló üvegfalú Eiger Express felvonó (a Wi-Fi természetesen alapfelszerelés a kabinban), ami 15 perc alatt visz fel az Eiger-gleccserhez. Az út alatt borzongató kilátás nyílik az Eiger jeges északi oldalának vad szikláira.

Az Eiger Express felvonóból borzongató kilátás nyílik a hegy jeges szikláira.Forrás: Simon/Pixabay

A három hegyóriás közt fekvő Berni-felvidék most is porhóval várja a síelőket. Grindelwald-First, Wengen és Mürren-Schilthorn 200 km sípályát kínál, amelyet a környező nagyobb városokból egy óra alatt el lehet érni akár tömegközlekedéssel is.

A megszokott téli sportokhoz most új is csatlakozott: a Brienz-tó tükörsima felületén kajaktúrákat szerveznek csoportoknak is. Mivel a kajak kezdőknek nem a legstabilabb sporteszköz, a vállalkozó kedvű érdeklődőknek meleg és vízhatlan öltözéket, teával melegítő pihenőállomásokat biztosítanak.

A Brienz-tó tükörsima felületén kajaktúrákat szerveznek csoportoknak is.Forrás: timulrich_pix/Pixabay

Aki csak a páratlan kilátásért, a jó levegőért, a nagyvilági társaságért jön ide, az búcsúzóul vehet valami tipikus svájcit, a luxusórától a Lindt csokoládén át a tehénkolompig.

Aki viszont valami egészen újat szeretne kipróbálni, és abban bajnok lenni, nevezzen be a február 6-án Grindelwaldban megrendezendő fabicikli versenyre. A Velogemelnek nevezett szerkezet teljesen fából készült, a kerekek helyén sítalpak vannak, a pedálok csak a lábat tartják, lánc persze nincs, és bárhol lehet vele lefelé siklani, bár már léteznek kifejezett erre tervezett és épült, élvezetes suhanást adó pályák is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek