Ez az apró svájci városka adventkor fényes ékszerdobozzá változik

A nagyjából 80 ezer lakosú városka, Luzern az adventi időszakban a fények városává változik. A település díszkivilágításáért egy ismert fényművész, Gerry Hofstetter felel, aki idén immár tizedik alkalommal hozza el a karácsonyi és téli hangulatot Luzern szívébe. 

Színes forgatag

Karácsonyi díszkiválágítást kapnak a fák, az épületek, a Reuss folyón közlekedő hajók is fényárba borulnak, és fényfüzérekkel díszített lovaskocsik járják a hangulatos utcákat. Nézzék, milyen varázslatos ilyenkor ez a kisváros!

Gyönyörű, színes karácsonyi vásárokon árulják kézműves portékaikat a kézművesek, a piacok közül az egyik legnépszerűbb a Rudolf Karácsonyi Látványossága (Rudolph's Christmas Spectacle), mely az Inseli parkban várja a látogatókat. A vásár egyik különlegessége, hogy déltől késő estig meleg sajtkülönlegességeket is felszolgálnak egy hangulatos fondü-faházban, de az egész park területén különböző kulináris finomságokkal kényeztetik a látogatókat a feldíszített fakunyhók.

Mindenhol feldíszített karácsonyfák csillognakForrás: I love Lucerne/Facebook

A karácsonyi park közepén található téli bárban a hosszú, téli estéken a tűzrakók körül ehetnek-ihatnak és melegedhetnek az arra járók, fantasztikus kilátással a városra és a Luzerni-tóra. És persze a kisebbek sem unatkoznak, őket remek gyerekprogramokat várják sok-sok varázslattal és zenével. A Winmarkton található Luzerni karácsonyi és kézműves piacon pedig a karácsonyfák közül is válogathatnak.

A világ egyik legszebb helyén fekvő jégpálya

Aki advent idején ebben a városban jár, és tud korizni, ne hagyja ki ezt a lehetőséget! Olyan kilátásban lehet része, mint kevés helyen. Korcsolyázás közben ugyanis csodálatos panoráma nyílik a fényekbe öltözött városra, a tóra és a hegyekre.

Álom egy ilyen jégpályán suhanniForrás: I love Lucerne/Facebook

A Live on Ice 2021 hivatalosan november 25-én délután nyílt meg az Europaplatzon, ahol ingyen lehet korcsolyázni egészen január 2-ig, és még forralt bort is kínálnak.

Amilyen kicsi, olyan népszerű

Luzern festői szépségét annak köszönheti, hogy csodálatos tájba olvad bele. A várossal azonos nevű tó partján fekszik, ahol hajókázni lehet, és ahol a horgászok is örömmel pecáznak. Magas hegyek ölelik körbe, így túrázási lehetőség is akad bőven, télen pedig kiváló terep nyílik a síelésre.

A várost körülvevő Pilatus és Rigi hegyek, valamint a tó látványa mesés hangulatot árasztForrás: Werner Sidler/Pixabay

Gazdag a történelme, széles múzeumi kínálata van és bájos, elegáns üzletei is hívogatóak. Nem véletlen, hogy a metropoliszokkal szemben az apró méretű várost a szépsége már 1840-től a turizmus fellegvárává emelte. 

A város jelképe

A híres luzerni fahíd (Kapellbrücke) a legtöbbet fényképezett úti cél itt, hiszen a világ legrégebbi fedett fahídja, ami 1365-ben épült. A Kápolna-híd manapság a Reuss folyó déli partján lévő Luzerni Színházat köti össze a Rathausquai-i Szent Péter-kápolnával, útközben pedig elhaladhatunk a nyolcszögletes Víztorony mellett. 

Minden évszakban más-más dekorációt kap a híres fahídForrás: 165106/Pixabay

1993. augusztus 18-án éjszaka azonban szörnyű pusztítás történt, feltehetőleg egy cigarettacsikk miatt: kigyulladt a Kápolna-híd jelentős része. Csak a két hídfőt és a Víztornyot lehetett megmenteni. Svájc egyik jelképének a katasztrófája az egész ország lakosságát lesújtotta. Éppen ezért a híd fennmaradó részét nyolc hónapos rekordidő alatt építették újjá, és 1994. április 14-én már meg is nyitották. A tűzvész előtt a belső tetőszerkezet alatt 158 festmény díszítette a hidat, ebből 110-et érintett pusztítás, melyek vagy elégtek vagy súlyos károkat szenvedtek. Ezzel együtt a híd ma is csodálatos és hívogató.

 (forrás: luzern.com, cÍmlapkép: I love Lucerne/Facebook)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek