Thaiföld megválogatná a turistáit

A Covid járvány miatt az idegenforgalmáról híres Thaiföldnek is le kellett állítania a turizmust. De ahogy az ország az újranyitásra készül, nem biztos bennem, hogy ugyanolyan típusú turistákat fogadna újra, mint eddig tette - írja a euronews.com.

Turisták a Maya-öbölben 2015-benForrás: Avatar_023/shutterstock.com

Az ország mindig is rengeteg utazót vonzott, a hátizsákos turistáktól kezdve a nagy csoportokig, akik nem igazán törődnek a környezettel. Az ország most szeretne továbblépni a tömegturizmus „hedonizmusán", ezért Phiphat Ratchakitprakarn idegenforgalmi miniszter kijelentette, hogy a hangsúlyt a „minőségi utazókra" szeretnék helyezni, nem pedig a nagyszámú látogatóra.

A fehér strandjairól és tiszta kék vizéről világszerte híres Phi Phi-szigetek az egyik olyan hely, amelyik nagy örömmel fogadná a változást. Míg a bezárások távol tartották a nemzetközi utazókat, ez a régió csendesen próbált kilábalni az évek óta tartó "túlturizmus" okozta károkból. A világjárvány előtt a Phi Phi Nemzeti Park évente több mint 2 millió látogatót vonzott, és naponta 6000 ember utazott el a világhírű Maya-öbölbe. Ez az ellenőrizetlen tömegturizmus felborította a régió kényes ökoszisztémáját.

Thaiföld, Maya-öbölForrás: pittaya wongsarattanasil/shutterstock.com

"A koralltakaró alig több mint 10 év alatt több mint 60 százalékkal csökkent" - mondta a bangkoki Kasetsart Egyetem munkatársa az AFP-nek. A probléma annyira súlyossá vált, hogy 2018-ban a szakértő arra kényszerítette a hatóságokat, hogy zárják be a Maya-öböl egy részét. Azóta zárva van, a szigorú utazási korlátozások miatt a régió látogatóinak száma szinte a nullára csökkent, a természet pedig elkezdett helyreállni.

Korábban nem volt ilyen szigorú a szabályozásForrás: Drone Thailand/shutterstock.com

Megjelentek a veszélyeztetett cetcápák a partoknál, visszatértek a különféle teknősfajok, és a Maya-öbölben az újratelepített koralltöredékek több mint 40 százaléka sikeresen növekszik.

A szakember ezt nagyon kielégítő adatnak nevezi, amelyet a látogatók hiányának köszönhetően értek el. A teljes felépüléshez azonban további két évtizedre van szükségük ezeknek a korallzátonyoknak látogatók nélkül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek