Ezek a világ legerősebb útlevelei 2022-ben

A Henley Passport Index szerint 2022-ben ismét Japán és Szingapúr birtokolja a világ két legerősebb útlevelét, melyek tulajdonosai 192 különböző célállomására utazhatnak vízum nélkül, figyelmen kívül hagyva a koronavírus-korlátozásokat. Őket követi holtversenyben a második helyen Németország és Dél-Korea, 190 vízummentes úti céllal – írja a travelandleisure.com.

Azon dől el, mennyire tudunk szabadon utazgatni a világban, hogy mely ország állampolgárai vagyunk - illusztrációForrás: cytis/Pixabay .

A Henley Passport Index minden évben a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) adatait használja fel a rangsorok összeállításához.

"Az útlevelek és a vízumok a világ társadalmi egyenlőtlenségére ható legfontosabb eszközök közé tartoznak, mivel meghatározzák a globális mobilitás lehetőségeit" – nyilatkozta Dr. Christian H. Kaelin, a Henley & Partners elnöke. "A határok, amelyeken belül születünk, és a birtokunkban lévő dokumentumok nem kevésbé önkényesek, mint a bőrünk színe" – tette hozzá.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság holtversenyben a 6. helyen végzett, így az állampolgárai 186 célállomásra utazhatnak vízummentesen vagy vízumköteles hozzáféréssel. Belgium, Új-Zéland, Norvégia és Svájc is holtversenyben áll a 7. helyen idén.

A spektrum másik végén olyan országok szerepelnek, mint Afganisztán, ahol az útlevél birtokosai csak 26 úti célba érkezhetnek vízum nélkül, és Mozambik – az egyik ország, amely az Egyesült Államok dél-afrikai országokra vonatkozó ideiglenes beutazási tilalmába tartozik az omikron variáns megjelenése miatt – ahol az útlevéllel rendelkezők csak 62 célállomásra léphetnek be vízummentesen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek