Kanadában nagy a baj, korlátozták az üzemanyag-vásárlást és az utazásokat is

Két napja írtunk arról, hogy Brit Columbia tartományában rendkívüli állapotot rendeltek el a vasárnap és hétfőn lezúdult özönvízszerű eső és az áradások és földcsuszamlások miatt, amelyek emberek ezreit zárták el a külvilágtól. Most arról szólnak a hírek, hogy ideiglenes korlátozásokat vezettek be az üzemanyagra és a nem alapvető fontosságú utazásokra, hogy enyhítsék az ellátási láncban keletkezett zavart és segítsék a helyreállítási munkálatokat - olvasható az MTI hírei között.

Parkoló autó a Brit Columbia-i AbbotsfordbanForrás: Getty Images via AFP/Justin Sullivan

A rendeletek szerint egyes területeken, köztük a Vancouver-szigeten, december 1-jéig a benzinkutaknál esetenként 30 liter üzemanyagot lehet vásárolni. A súlyosan érintett autópályákon tilosak lesznek a nem létfontosságú utazások. "Ezek a rendeletek segítenek fenntartani a kereskedelmi forgalmat, stabilizálni az ellátási láncokat és biztosítani, hogy mindenki biztonságban hazaérjen" - mondta Mike Farnworth miniszterelnök-helyettes.

A vasárnap kezdődött viharok miatt le kellett zárni a Trans Mountain csővezetéket, és akadozik a forgalom két létfontosságú kelet-nyugati vasútvonalon, amelyek Kanada legforgalmasabb kikötőjébe, Vancouverbe vezetnek, akadályozva az üzemanyag- és áruszállítást. Farnworth elmondta, hogy a tartomány a szövetségi kormánnyal együttműködve alternatív módon, többek között teherautókon és uszályokon keresztül az Egyesült Államokból vagy a szomszédos Albertából importál üzemanyagot.

Apokaliptikus képeken látható a katasztrófahelyzetForrás: Getty Images via AFP/Justin Sullivan

"Bármilyen előre nem látható probléma esetén a jelenlegi becsléseink szerint a szolgáltatás a hét közepére áll helyre" - mondta Salem Woodrow tartományi szóvivő egy e-mailben. A Trans Mountain vezetéken, amely napi 300 ezer hordó nyersolajat juttat Alberta tartományból a csendes-óceáni partvidékre, derűlátó vélemények szerint a jövő hét végére valamilyen formában újraindulhat a szállítás. A helyi vasúttársaság közölte, hogy az érintett vasúti hálózat helyreállítása várhatóan még legalább a jövő hétig tart.

A Vancouvertől keletre fekvő Abbotsford városában a vízszivattyúk még mindig működnek, ám ha meghibásodnak, a hatóságok szerint mind a 160 000 lakosnak el kell hagynia a várost. Ez az eddigi legköltségesebb természeti katasztrófa Kanadában. A vasúti leállások miatt az áruexportőrök a Vancouverből érkező szállítmányok átirányítására kényszerültek, ami megmutatta, hogy a kanadai ellátási láncok mennyire sebezhetőek az éghajlatváltozással szemben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek