Véget ért a taposóaknákat kiszimatoló hős patkány élete

Magawa, a kambodzsai aknakereső patkány ötéves pályafutása során több mint 100 taposóaknát és robbanóanyagot talált meg Kambodzsában. A patkányoknál nyugdíjas kornak számító 8 éves korában elhunyt állat rengeteg életet mentetett meg. Az afrikai óriás tasakospatkány (Cricetomys gambianus) 2020-ban még aranyérmet is kapott a Nagy-Britanniában „életmentő bátorságáért és a kötelesség iránti odaadásáért" – írja a Reuters.

Az Egyesült Királyság jótékonysági állat-egészségügyi szervezete, a PDSA 2020. szeptember 25-én kitüntette Magawát a taposóaknák felderítésében végzett munkájáért a kambodzsai Siem ReapbenForrás: AFP/Handout

Magawa volt a legsikeresebb tagja a HeroRAT, azaz hős patkány csapatnak, amelyet az APOPO nemzetközi jótékonysági szervezet telepített dél-ázsiai országokba, hogy feltárják a taposóaknákat és kiszagolják a tuberkulózist. Magawa 2016-ban kezdte az aknamentesítést a kambodzsai Siem Reapben, és 2021 júniusában vonult nyugdíjba.

"Magawa jó egészségnek örvendett, és a múlt hét nagy részét a megszokott lelkesedéssel töltötte, de a hétvége felé lassulni kezdett, többet szunyókált, és az utolsó napjaiban kevesebb érdeklődést mutatott az ételek iránt" – mondta a nonprofit szervezet.

Magawa nagyon szerette a munkájátForrás: AFP/Handout

A több évtizedes polgárháborútól sújtott Kambodzsában még így is több mint 1000 négyzetkilométer számít aknaveszélyes területnek, és több mint 40 000 ember vesztette el valamely végtagját robbanás következtében - ez lakosságarányosan a legnagyobb szám a világon.

Az APOPO szerint Magawa munkájának köszönhetően a kambodzsai közösségek biztonságosabban élhetnek, dolgozhatnak és játszhatnak.

"Minden egyes találata csökkentette annak esélyét, hogy újabb kambodzsaiak sérüljenek vagy haljanak meg" – mondta az APOPO. "Egy hőst helyeztünk örök nyugalomra " – tették hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek