Patkányinvázió van Berlinben és több német városban

Berlin az a város, ahol sosem lehet unatkozni. Ráadásul tele van intim hangulatú kis szállodákkal és kávézókkal. Nemrég a német főváros legszebb helyeit is megmutattuk önöknek, ahol kellemes kikapcsolódás várja a turistákat. Az viszont nem lenne meglepő, ha a városnézés közben futkosó patkányokkal találkoznának, a rágcsálók ugyanis igencsak elszaporodtak Németország nagyobb városaiban. A legtöbben Berlinben és Hamburgban garázdálkodnak.

Egyre több a patkány NémetrszágbanForrás: wikipédia / Készítette: Earth'sbuddy

A veszélyes rágcsálók Berlin néhány negyedében már napközben is gyakran feltűnnek, és nem félnek az emberektől sem. A patkányészlelések száma 4-5 éve folyamatosan emelkedik, és a patkányirtó akciók száma tavaly először meghaladta a tízezret – olvasható az MTI hírei között.

A mérgekkel és antibiotikumokkal szemben rendkívül ellenálló és 120 különböző betegség terjesztésére képes állatok azért szaporodtak el Berlinben, mert több a táplálék, ami főleg annak tulajdonítható, hogy a lakosság és a turisták számának növekedésével több a kidobott élelmiszer. Ráadásul az idén a hónapok óta tartó rendkívül száraz és meleg időben többen vannak az utcákon, parkokban, így több a közterületi hulladék is.

Számos városban, így Berlinben is "patkányriadó" van.

A szakemberek szerint a fővárosban minden eddiginél súlyosabb a helyzet, a területen dolgozó cégek túlterheltek, éjjel-nappal dolgoznak. Olyan eset is előfordult már, hogy a rendszerint föld alatti járatokban vagy a csatornarendszerben fészkelő állatok tetőtéri lakásokban jelentek meg. A probléma nehezen leküzdhető, mert a mindenevő, akár a papírhulladékot vagy a szappanmaradékot is elfogyasztó patkányoknak a leggyakoribb előfordulási helyükön, a csatornarendszerben nincsen a szaporodásukat gátló természetes ellenségük.

A Németország számos térségét sújtó aszály tovább növeli a bajt. Ezt tapasztalják például Lipcsében, ahol a kevesebb eső miatt szárazak maradnak a csatornarendszerben azok a zugok, amelyekbe a patkányok befészkelhetik magukat. A csapadékosabb években ritkította az állományt a csatornákat elárasztó esővíz.

A becslések szerint egy hamburgira már öt patkány jut, ami azt jelenti, hogy nyolcmilliónál is több példányból áll a populáció.
A nagyvárosi életmód és a fogyasztói társadalom eleve ösztönzi a patkányok tömeges elszaporodását.
Túl sokat szemetelünk, aminek a patkányok nagyon örülnek - mutattak rá a szakemberek.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek