Patkányokat képeznének ki a koronavírus kiszagolására

A múlt héten adtunk hírt arról, hogy többek között a finnországi Helsinki nemzetközi repülőtéren kutyákkal szűrik ki a koronavírussal fertőzött utasokat. A legfrissebb hír szerint azonban patkányok seregét tervezik bevetni a koronavírus elleni küzdelemben. A gambiai óriáspatkány, Magawa és társai ezen a héten George Cross-érmet kaptak, miután idén 39 taposóaknát és 28 fel nem robbant robbanóeszközt találtak ultraérzékeny orruknak köszönhetően – írja a Daily Star.

Most azt remélik, hogy Magawa és társai – Hero Rats, azaz Hős Patkányok néven – az újabb kiképzésüknek köszönhetően a koronavírusban található kémiai vegyületeket ugyanilyen pontosan képesek lesznek érzékelni.

A belga nyilvántartásba vett tanzániai Apopo jótékonysági szervezet tudósai abban bíznak, hogy a rágcsálóknak megfelelő felkészítést tudnak nyújtani ahhoz, hogy bekapcsolódjanak a Covid-19 elleni globális harcba. Bárki, aki úgy gondolja, hogy a terv légből kapott, tisztában kell lennie azzal, hogy a  patkányok egyszer már hasznosnak bizonyultak a tuberkulózis korai eseteinek kiszaglásában is. A patkányokat például Tanzániában már bevetették a tuberkolózis kiszűrésére, és a The Sun jelentése szerint 40 százalékkal több esetben tudták kimutatni a vírust, mint a kórházi vizsgálatok.

Ki gondolta vona, hogy a kártevőknek tartott patkányok most az emberekkel együtt veszik fel a harcot a globális járvány ellen?Forrás: Karsten Paulick/Pixabay

Az Apopo vezérigazgatója, Christophe Cox reméli, hogy a patkányok hasonló módon tárhatják fel a Covid-19 eseteket. Elmondta: „A kérdés adott: kiképezhetők-e patkányok a Covid felderítésére? Még nem tudom a választ, de az biztos, hogy ha a kutyák képesek rá, a patkányok is meg tudják csinálni."

Cox azt állítja, hogy a patkányok bármit képesek érzékelni, mert egyedülálló szaglással rendelkeznek.

Úgy tűnik, ez egy kemény edzés lesz a rágcsálók számára, mivel a szakértői előrejelzések szerint három hónapba telik az állatok kiképzése, az átképzési díjak pedig akár 10 000 euróba, azaz több mint 3,5 milió forintba is kerülhetnek. A jótékonysági szervezet elismeri, hogy a Covid-19 elleni globális szintű küzdelem elősegítésének tervében egy hiba azért lehet: "Az utazási korlátozások kihívásokat jelentenek a kiképzett patkányok nemzetközi bevetése szempontjából, ami megnehezíti patkányaink más országokba történő eljuttását Covid-19 diagnosztikai eszközként" – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek