A Jézus-gyík és a sátáni gekkó különös képességei

A különféle hüllők bámulatos képességein gyakran elámulhatunk. Most ezek közül mutatunk kettőt.

Jézus Krisztus-gyíkoknak a Corytophanidae családhoz tartozó Basiliscusokat nevezik, melyeket az a különleges képességük emel ki a többi hüllő közül, hogy tudnak a vízen járni - illetve futni. Persze nem végtelenségig, csak úgy 30-40 métert. Aztán lemerülnek, úsznak egy kicsit, majd újrakezdik a futkározást. Igaz, nem szórákozásból szaladgálnak a vízen, hanem számtalan ellenség elől menekülnek így, és néha táplálék után is ezzel a technikával rohangálnak. Egyébként napjaik nagy részét a napon sütkérezve töltik. Közép-Amerika trópusi esőerdőiben, Dél-Mexikótól Panamáig őshonosak.

Homloklebenyes baziliszkusz (Basiliscus plumifrons)Forrás: Artush/shutterstock.com

Soha sem távolodnak el túlságosan a tavak, patakok vagy folyók vízétől. Hogyan lehetséges az, hogy egy szárazföldön honos hüllőcske ilyen gyorsan képes futni a víz felszínén? Nos, sokszor filmre vették már ezt a csodálatos képességét, és a felvételek lassításával megfejtették az állatka titkát.

A gyíkoknak hosszú lábujjaik vannak a hátsó lábukon, bőrrojtokkal, amelyek szétnyitnak a vízben, növelve a felületet. Miközben első lábukkal felkavarják a vizet, kifeszített hátsó lábukat keményen a víz felszínhez csapják, és egy apró légzsákot hoznak ezzel létre, amely megóvja őket a süllyedéstől, feltéve, hogy megtartják sebességüket.

A homloklebenyes baziliszkusz körülbelül 40-50 centiméter hosszúra nő. A hímek fején és hátán jellegzetes, magas taraj van, amellyel lenyűgözik a nőstényeket. Kicsit olyanok, mint egy kakas, egy sárkány és egy gyík keveréke. Az újszülött Jézus-gyík-gyerekek tökéletes képességek birtokában születnek, tudnak vízen futni, fára mászni, és úszni is. Erre szükségük is van, mert a szüleik nem sokat foglalkoznak velük. A vemhes nőstények egy sekély árkot készítenek, ahol legfeljebb 20 tojást tojnak. Ezzel ki is merül anyai szerepük, a tojásokat hagyják, hogy maguktól kikeljenek.

A csodálatos vagy épp sátáni gekkó

Ha már szólunk a a Jézus Krisztus-gyíkról, akkor beszélnünk kell az angolul sátáni levélfarkúnak, magyarul pedig csodás laposfarkúnak nevezett gekkóról, vagyis az Uroplatus phantasticusról. A sátáni jelzőt minden bizonnyal a hüllő szokatlan külseje inspirálta: szúrós vörös szemekkel, apró szarvakkal és baljós "mosollyal" rendelkezik, egyébként szakasztott úgy néz ki, mint egy falevél.

Az egyesek szerint csodás, mások szerint inkább sátáni gekkóForrás: reptiles4all/shutterstock.com

Az állat Madagaszkáron él, és az álcázás mestere. A testén lévő, levélerezethez hasonló vonalaknak, és a bőrszerkezetének köszönhetően az elhalt levél tökéletes utánzata lesz. Ez a "trükk" elég hasznos a túlélés szempontjából, mivel a gyíkocskát a madarak, a kígyók és a patkányok is szeretik. A színeit is képes megváltoztatni azért, hogy tökéletesen beleolvadjon a környezetébe. Ha valamelyik ellensége mégis felfedezi hirtelen szélesre nyitja a száját, akkor a gyík hangos kiabálásba kezd, megmutatja vöröses pofáját, és megpróbál harapni. Elég ijesztőnek gondolja magát ilyenkor, de ez általában nem menti meg.

Csodás laposfarkúgekkó (Uroplatus phantasticus)Forrás: Jiri Balek/shutterstock.com

Ők maguk tücskökkel, legyekkel, pókokkal, csótányokkal és csigákkal táplálkoznak. Az Uroplatus vagy sátáni levélfarkú gekkó a család legkisebb tagja, még létezik tíz rokona, mind nagyobb nála. 2011-ben az összes Uroplatus faj felkerült a Wildlife Fund 2004-es listájára, amely a „tíz olyan fajt tartalmazza, amelyet leginkább fenyeget az illegális, vadon élő állatok kereskedelme".

Forrás: nationalgeographic.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek