Sikerült szaporítani a világ egyik legritkább hüllőjét

  A két éve tartó tenyésztési program eredményeként az első kis süketgyík (Lanthanotus borneensis) 2018. augusztus 26-án bújt ki a tojásból, és az elkövetkező napokban várhatóan további kisgyíkok kelnek ki. Az első gyíkocska 14 centiméter hosszú és 4,1 grammot nyom. A keltetés 84 napig tartott, ez idő alatt éjjel 26, nappal pedig 28 Celsius-fokon kellett tartani a hőmérsékletet, ami a nyári forróságban nem mindig volt könnyű - írta az MTI.

  Kicsi de félelmetesForrás: AFP / Biosphoto / Matthijs Kuijpers

  A Borneó északi részén honos fajt csak néhány állatkertben tartják, a legtöbb példányt a japán Sizuoka kormányzóságban, ahol egy magánállatkertben négy évvel ezelőtt a világon elsőként sikerült fogságban szaporítani, de pár éve megtalálható a budapesti állatkertben is.

  Akár egy sárkány - Borneo, KalimantanForrás: AFP / Biosphoto / Matthijs Kuijpers

  A Fővárosi Állat- és Növénykert korábbi közleménye szerint a ritka faj afféle "Szent Grál" a herpetológusok körében, mert bár már 1878-ban felfedezték, rejtett életmódja miatt létezésén és bonctani sajátosságain túl a tudománynak eddig csak nagyon keveset sikerült kideríteni róla. A borneói süketgyík egyik különlegessége, hogy nincsenek igazán közeli rokonai.

  Neve ellenére hangrezgéseket ez az állat is képes érzékelni, bár a fülnyílás teljesen hiányzik nála. Jobbára éjjel aktív, és a trópusi viszonyokhoz képest aránylag hűvös, nedves, vizes élőhelyeket kedveli. Ragadozó életmódot folytat, a természetben különféle férgek és más apróbb állatok szerepelnek az étlapján.

  A Trónok harca sorozatba is beilleneForrás: AFP / Biosphoto / Matthijs Kuijpers

  A budapesti állatkertben 2014 óta foglalkoznak ezzel a fajjal, de az állatok 2016-ig a háttérben, a kulisszák mögötti szaporítóállomás terráriumaiban laktak. Bemutatóhelyüket a Varázshegy sötétlabirintusában alakították ki.

  A faj őshazájában természetvédelmi oltalom alatt áll. Malajziában 1971 óta, Bruneiben 1978-tól, Indonéziában pedig 1980-tól kezdve védik jogszabályok. Az állatok illegális kereskedelméért több ezer dolláros büntetést, illetve akár öt évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak a helyi hatóságok.
  Az esőerdők irtása miatt e ritka faj jövője bizonytalan a vadonban, a prágai állatkert ezért kapcsolódott be a fajmegőrzési programba.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek