Az éj leple alatt eltávolították a szégyentelenségre emlékeztető szobrot

Eltávolítottak egy, az 1989-es Tienanmen téri eseményeknek állított emlékművet az éj leple alatt egy hongkongi egyetemi kampuszról – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap csütörtökön.

A Szégyen oszlopa 24 évig állt az egyetem épületébenForrás: AFP/Peter Parks

A szobrot 1999-ben állították fel az egyetem kampuszán, de még azelőtt érkezett Hongkongba, hogy a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város 1997-ben visszatért a kínai anyaországhoz. A nyolc méter magas, Szégyen oszlopa nevű alkotás kifacsart, egymásra halmozott testeket ábrázol, és a Peking központjában található Tienanmen téren 1989-ben lezajlott diáktüntetés erőszakos leverésének állít emléket.

A munkások, ahogy december 23-án éppen eltávolítják Jens Galschiot dán művész szobrátForrás: AFP/Yan Zhao

Az emlékmű alkotója, Jens Galschiot dán szobrász szégyennek nevezte a szobra eltávolítását. A SCMP szerint a dán művész azt állította, hogy a művének mostanáig otthont adó Hongkongi Egyetem nem válaszolt az ajánlatára, hogy visszavenné a szobrot.
Az egyetem még októberben jelezte, hogy kockázatfelmérés és jogi tanácsadás alapján kénytelen eltávolítani az emlékművet. Az egyetem egy csütörtöki közleményben azt állította, hogy az emlékmű felállítására senki nem kapott engedélyt. Hozzátették: az emlékművet egyelőre egy raktárban helyezik el, és a további lépéseket illetően jogi tanácsért folyamodnak, írja az MTI.

A tér kissé irónikus módon a Mennyei béke tere nevet viseli"Forrás: zibik/pixabay.com"
Máig nem engedélyezik a megemlékezést, aminek sok ezer halottja volt
A pekingi keményvonalas kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én megkezdte a Peking központjában található Tienanmen tér kiürítését, miután azt április óta elfoglalták a demokratikus változásokat követelő tüntetők. Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen, mivel a történtek Kínában azóta is tabunak számítanak. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.
Kínában az eseményekkel kapcsolatos megemlékezéseket és megnyilvánulásokat szigorúan tiltják. A korábbi években Hongkongban minden június 4-én gyertyafényes felvonulást rendeztek az áldozatokra emlékezve, ám a hongkongi rendőrség az utóbbi két évben a koronavírus-járványra hivatkozva nem adott engedélyt erre. December közepén nyolc emberre szabtak ki börtönbüntetést amiatt, hogy a tiltás ellenére tavaly részt vettek a megemlékezésen.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek