Ezt a különleges halászfalut Hongkong Velencéjeként emlegetik

Tai O egy idilli kis halászfalu Lantau-szigetén, ami a tízmillió lakosú nyüzsgő világváros, Hong Kong szomszédságában éles kontrasztként azt sugallja, mintha megállt volna az idő. A hegyek által keretezett tengerparton cölöpökre épített házak sorakoznak, ahol az emberek a stégekből épített sétányon vagy hajóval jutnak el a lakhelyükre. Ezért is szokták Hong Kong Velencéjének emlegetni.

Tai O régen nagyon fontos kereskedelmi és halászati kikötő volt, és sótermelésből is éltek a helyiek, de mivel kevesebb lett a munkalehetőség, a fiatalabb generációk mostanra elköltöztek. Jelenleg mintegy 5000 ember él a faluban, zömében idős emberek, akik ugyanolyan életmódot folytatnak, mint évszázadokkal korábban. Talán csak annyiban változott az életük, hogy halászat mellett most már a turizmus a másik iparág, ami a megélhetésüket biztosítja. Ezzel együtt még most is izgazán hangulatos kis hely, ami megér egy röpke kitérőt, ha Hongkongban járunk, íme!

 A nyugalom szigete, ahol csak a piac nyüzsgő

A turisták azért szeretnek ide járni, mert a zajos Hongkongból megérkezve egy lelassult, nyugodt helyre csöppennek, ahol olcsón étkezhetnek friss, helyben fogott tengeri finomságokat: sózott halat, garnélarákot, a tenger gyümölcseit. A piacon is megkóstolhatnak mindent, ami szem-szájnak ingere, a frissen fogott tengeri herkentyűket a piacok sütödéi el is készítik. A piacon kívül is van látnivaló.

Madárnézetből is különleges helynek látszikForrás: AFP/Dale De La Rey

A cölöpökön álló házakat rendre megcsodálják, de a nyilvános múzeum és egy magánmúzeum, illetve az 1699-ben épült Yeung Hau templom is vonzza a látogatókat. A falu egyetlen szállodája a Tai O Heritage Hotel egy 110 éves, fokozottan védett történelmi épületben kapott helyett, amely korábban a Tai O tengeri rendőrőrsé volt. Az épületet felújították, és ízléses, kilenc hálószobás butikhotellé alakították át, ami 2012 márciusa óta várja a vendégeket.

 

A Canale grande távol-keleti változataForrás: Benny Chan/Pixabay

A faluhoz egy apró sziget is tartozik, ahova a 90-es évek közepéig az egyetlen átkelési lehetőség egy apró, kötéllel működtethető komp volt, amelyet az ott élő idős nők húztak át. Azóta egy kis gyaloghíd is megépült, de néhány hétvégén a kötéllel vontatott kompot is működtetik. No, és van még valami, ami ide vonzza a turistákat.

A helyiek kabalaállata

Tai O-ból számos, rövid hajótúra indul a Pearl River torkolatához, nem messze a Lantau partjától, hogy a látogatók megfigyelhessék a híres, rózsaszín delfineket.

Gyakran felbukkannak a helyiek és a látogatók legnagyobb öröméreForrás: AFP/Hk Dolphin Conservation Society

Ezek a csodálatos és ritka lények a keleti púposdelfinek (Sousa chinensis), amelyekre a környék lakói kabalaállataiként tekintenek. Számuk az utóbbi években csökkent a halászat, a hajózás és a part menti építkezések miatt. Úgy gondolják, hogy ma kevesebb, mint 2500 példányuk él a környékbeli vizekben – írja a chinahighlights.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek