Idén csak 45 külföldi turistát fogadott a világ egyik legkedveltebb úti célja

A koronavírus-járvány miatt a világ desztinációinak jelentős turisztikai csökkenése tapasztalható. 2021-ben az Indonéz szigetvilág egyik legközkedveltebb célpontja, Bali produkálta a legrosszabb számokat.

A koronavírus-járvány miatt visszaesett a turisták számaForrás: Ibrahim Asad/Pixabay

A szigorú határellenőrzési intézkedéseknek és a bezárt repülőtérnek köszönhetően Bali 2021-ben csak 45 külföldi turistát fogadott. Ez a valaha feljegyzett legalacsonyabb külföldi turistalátogatás" - nyilatkozta Gene Gunadika Bali turisztikai vezetője a CNN-nek. A 45 fős létszám a 2021 január és október közötti időszakra vonatkozik, összehasonlítva a korábbi adatokkal, 2019-ben még 6,2 millió, 2020-ban 1,05 millió nemzetközi érkezést regisztráltak.

Mivel a sziget denpasari Ngurah Rai nemzetközi repülőtere (DPS) szinte egész évben le volt zárva a nemzetközi járatok elől, ezek a turisták szinte mind privát jachton érkeztek. És, noha a repülőtér hivatalosan október 14-én nyílt meg újra, eddig csak belföldi járatok indultak a repülőtérre, elsősorban Indonézia fővárosából, Jakartából.

Aki Balira szeretne utazni, annak ugyanis szigorú beutazási feltételeknek kell megfelelnie.

Jelenleg nincs turistavízum, csak üzleti vízumot fogadnak el, ami 300 dollárba kerül, valamint több PCR-tesztet is el kell végezni és egészségbiztosítást is kell kötni. Ráadásul a repülőjegyek ára a közvetlen járatok hiánya miatt is jóval magasabb. Az új omikron vírusvariáns megjelenésével a jakartai kormány 10 napos karantént rendelt el a már beoltottak számára is. "Ilyen akadályok mellett, nehéz elvárnunk, hogy külföldi turisták érkezzenek" – mondta Ray Suryawijaya, az Indonéz Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetője.

Bali mesés hely, de nem könnyű manapság ide eljutniForrás: Nos Nguyen/pixabay.com

Azonban a belföldi turizmus fokozatos visszatérése némi reménykedésre adhat okot: a Balin található szállodák kihasználtsága jelenleg 35 százalék körül mozog, így hétvégente közel 13.000 vendéget fogadnak. Ez az év különösen nehéz a helyi lakos számára is, akik főként a turizmusból élnek, és szerintük ez nem lesz elég a 2021-es szezon megmentéséhez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek