A Covid miatt árván maradt háziállatokat ment egy csoport Indonéziában

Az Animal Defenders Indonesia (Indonéz Állatvédők) szerint azok az állatok, amelyekről senki sem gondoskodik, valódi problémát jelentenek a járványban, ezért kezdeményezést indítottak, hogy kimenekítsék őket az otthonaikból. Indonéziában a járvány kezdete óta több mint hárommillió fertőzést és közel 100 ezer halálesetet regisztráltak. Az AD19-nek nevezett kezdeményezés július 2-án öt önkéntessel indult útjára. A súlyos fertőzésben szenvedők vagy a meghalt állattulajdonosok hozzátartozói felvehetik velük a kapcsolatot online vagy telefonon kérhetnek segítséget.

Az állatvédő szervezetek különböző menhelyeken igyekeznek elhelyezni a sok árván maradt kutyát IndonéziábanForrás: AFP/Adek Berry

"Ingyenes egészségügyi szolgáltatásokat nyújtunk azoknak az embereknek, akik számára nehéz a háziállatok gondozása a koronavírus miatt" – mondta a szervezet alapítója, Doni Herdaru Tona. Emellett állateledelt is biztosítanak azoknak a családoknak, akik a járvány miatt elvesztették a jövedelmüket.
Eddig körülbelül 40 kutyát és macskát mentettek meg, és egy olyan létesítményben tartják őket, amely mintegy 50 kutya és 50 macska befogadására alkalmas. Tekintettel arra, hogy csak öt önkéntes van, gondosan átvizsgálják a kéréseket, és előtérbe helyezik a valóban kétségbeejtő helyzeteket, például amikor egy állattulajdonos kritikusan beteg vagy meghalt.

Az egyik esetben a csoportot olyan helyre hívták, ahol hat kutya őrizte a gazdája holttestét, aki nemrég halt meg Covidban.

A túlterhelt kórházak sok embert arra kényszerítenek, hogy elzárkózzanak anélkül, hogy kezelésben részesülhettek volna, ami miatt számos ember halt meg az otthonában. A háziállatokat elviszik az olyan házakból, ahol a betegség miatt túl nagy kihívást jelentene az állatok gondozása. Ilyen esetekben az állatvédők visszaadják a háziállatokat a gazdáiknak, miután azok teljesen felépültek. Más esetekben, amikor a háziállat árván marad, új otthont igyekeznek találni nekik.

Egy másik menhely Indonéziában, ami mintegy 1400 állat kétségbeesett háziállat menedékévé váltForrás: AFP/Adek Berry

Ebben a hónapban a szervezet egy állati örökbefogadási napot szeretne tartani, hogy végleges otthont találjon a kutyáknak. A gazdajelölteket alaposan megvizsgálják, hogy megbizonyosodjanak, minden állatnak megfelelő helyre került – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek