Azonnal toplistás lett a veszélyeztetett madarak énekéből készült zenei album

Egy kizárólag veszélyeztetett ausztrál madarak csipogásaiból és rikoltozásaiból álló album debütált az ország neves zenei toplisláinak első öt helyezettje között. A BirdLife Australia által készített album a kontinens legveszélyeztetettebb fajainak 53 madárénekét tartalmazza. Az értékesítésből származó bevételt a BirdLife Australia természetvédelmi projektjeire fordítják.

A Pennant-papgáj főleg Kelet- és Délkelet-Ausztrália erdővel borított parti területein és a velük határos hegyvidékeken élForrás: See below/Wikipedia

A Songs of Disappearance (Az Eltűnés Énekei) olyan együtteseket és előadókat utasított maga mögé mint az Abba és a The Weeknd – nem is beszélve a karácsonyi kedvencekről, Michael Bubléről és Mariah Carey-ről. A Songs of Disappearance történelmet írt azzal, hogy az első ilyen album lett, amely az öt helyezett közé került. Nos, így hangzik!

David Stewart, a vadon élő állatok hangrögzítője több mint 30 évet töltött azzal, hogy Ausztrália vadvilágának ritkán hallható hangjait gyűjtse össze. Az albumon az ő madárhang-felvételei kerültek felhasználásra. Elárulta, hogy egyes hangok rögzítésérenéha  órákig kellett várnia.

Ez az album egy nagyon különleges lemez olyan ritka madarak hangfelvételeivel, amelyek talán nem maradnak életben, ha nem fogunk össze, hogy megvédjük őket" – mondta Paul Sullivan, a BirdLife Australia vezérigazgatója a The Music Networknek.

"Bár ez a kampány szórakoztató, van egy komoly oldala is a tevékenységünknek, és megnyugtató volt látni, hogy a madárrajongók megmutatták a kormányoknak és a vállalkozásoknak, hogy az ausztrálok törődnek ezekkel a fontos madarakkal" – tette hozzá.

A Charles Darwin Egyetem tanulmánya szerint most minden hatodik ausztrál madár fenyegetett – vagyis 1299 fajból 216. A több mint 300 madárszakértő bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy az éghajlatváltozás közelebb viszi a fajokat a kihalás felé. A 2019-es és 2020-as hatalmas bozóttüzek is elpusztították az élőhelyeiket. A BirdLife Australia becslései szerint a veszélyeztetett madárfajok száma 25 százalékkal nőtt, ezért cselekedniük kellett – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek