Ez valóság: ilyen lesz a világ első úszó városa

Az ENSZ településfejlesztéssel foglalkozó szervezete, a UN-Habitat és a vízen lebegő városokat tervező Oceanix november 18-án aláírták a szerződést a világ első vízi városának felépítéséről. Az úszó város célja, hogy teszteljék, az éghajlatváltozás okozta emelkedő tengerszint által veszélyeztetett tengerparti városok lakosainak alternatívát nyújthat-e egy árvízbiztos, vízre települt város.

Forrás: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

A futurisztikus város prototípusa a dél-koreai Puszan városa mellett fog felépülni. A Bjarke Ingels Group (BIG) nevű építésziroda már 2019-ben bemutatta az ambíciózus koncepciót. A város hatszögletű platformok csoportjából áll, melyeket egyenként úgy alakítottak ki, hogy ellenálljamak a különféle természeti katasztrófáknak, az árvizeknek, cunamiknak és hurrikánoknak.

Forrás: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

Az úszó város eleinte körülbelül 10 000 lakosnak ad majd otthont, de a szigetek száma idővel tovább növelhető, akár a végtelenségig. Az árvízbiztosság mellett a város saját élelmiszert, energiát és édesvizet állít elő, miközben a rendszer teljesen hulladékmentes. A szigetek számának növelésével egy virágzó tengeri közösség jöhet létre.

Forrás: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

A világ népességének körülbelül 40%-a él a part 100 kilométeres körzetében. Ahogy a tengerszint tovább emelkedik, a tengerparti városok egyedülálló demográfiai, környezeti, gazdasági, társadalmi és térbeli kihívásokkal néznek szembe, írja a Designboom. A BIG alapítója szerint 2050-re a világ 10 legnagyobb városa közül 9 lesz kitéve az emelkedő tengerszintnek. A vízzel való harc helyett meg kell tanulnunk harmóniában élni vele, és a 3.4 millió lakosú Puszan ideális választás a prototípus telepítésére, mondta a Maimunah Mohd Sharif, a UN-Habitat ügyvezető igazgatója.

Forrás: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek