Égben úszó szigetcsoport épül a tengeri öböl felett Kínában

Az Éteri torony nevet kapta az a futurisztikus épület, amely a Kína déli részén lévő Sencsen városában épül. A költői név nem túlzás, a torony ugyanis azt az illúziót igyekszik felkelteni, mintha 99 zöld sziget úszna az égben, amelyekből vízesések hullanak alá.  

Sou Fujimoto japán építész az Eiffel-toronyhoz hasonlóan figyelemfelkető látványosság 21. századi verzióját szerette volna létrehozni. A tervezéskor kérdés volt, hogyan lehet kiterjeszteni a torony fogalmát és a mai ember számára érdekessé tenni: "Hogyan fejlődhet tovább egy torony, miközben továbbra is vonzza a figyelmet, mint az Eiffel-torony?" - idézi a Designboom az építészirodát.

A pályázaton nyertes terv valóban figyelemfelkeltőre sikerült. A szerkezet 99, vízből kinövő oszlopból áll, amelyek tetején zöld szigetek kapnak helyet. Ezek felülről nézve olyan hatást keltenek, mintha a levegőben úsznának, eszünkbe juttatva a jövő elképzelt légi városait.

A 268 méter magas, Qianhai-öbölre néző torony "a társadalom jövőjét szimbolizálja a sokszínűség korában", írja a lap az építészirodát idézve. A szerkezet tornyai korunk szerteágazó világát reprezentálják. Bár különállóak, mégis egy helyre csoportosulnak össze, így jelkézve az egységet a sokszínűségben.

Szerkezetileg a tornyot egy központi mag támasztja alá, egyensúlyát pedig a széleken elhelyezett feszítő kábelek tartják fenn, így stabil vízszintes sík keletkezik tetőn. A toronyban lesz kilátó, kiállítótér, étterem és kávézó is.

Sencsen látképeCharlie fong/wikipedia
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek