Elege van a turistaáradatból a magyar úszó falunak

Az utóbbi években elképesztően felkapott hely lett Oroszlányban a csaknem ötszáz, Bokodi-tóra épült stég, hálás fotótémát szolgáltatva a művészeknek és a turistáknak. Ebből a turistaáradatból lett elegük a stégek tulajdonosainak, ezért az Oroszlányi Horgász Egyesület kezdeményezésére össszeültek, hogy megoldást találjanak a problémára. 2017-ben egy tiltakozó akció során már néhány horgász zárható vasrácsos ajtót is felszerelt az egyre szemtelenebb turisták megfékezésére.

A turisták évek óta zavarják a helyiek életétForrás: Thaler Tamas/Picasa

"A turisták sok esetben a magánszférát sem tisztelve bejárnak a stégekre fotózni. Köztudott, hogy a part mentén sem nyilvános illemhely, sem szemétgyűjtési és megfelelő parkolási lehetőség nincs" – mondta Varju György, egyesület elnöke, majd hozzátette azt is, hogy a nagy látogatottságú hétvégék után elég nehéz eltüntetni a nyomokat. Lazók Zoltán polgármester javaslatként megemlítette egy parkolóval ellátott kilátó létrehozását, mely csodálatos panorámát és kiváló fotózási lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek. Kiss Sándor, az Oroszlányi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy az elmúlt időszakban

sok esetben intézkedtek szabálytalan parkolás, magánterületre való belépés és jogellenes drónhasználat miatt a tó környékén.

Ő is úgy véli, hogy átfogó elgondolásra lenne szükség, mely korlátozná a turistaáradatot. Rajnai Gábor alpolgármester mint horgász, mint stégtulajdonos és mint kiskerttulajdonos is érintett az ügyben, és megerősítve az elhangzottakat támogatta a tűrhetetlen állapot megszüntetésére irányuló elképzelést. A fórum résztvevői végezetül megállapodtak egy munkacsoport létrehozásában, mely első lépésként helyszíni bejárást fog tartani a tóparton – írja a kemma.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek