Különleges leletet találtak egy múmia szájában a régészek

A régészek különleges leletre bukkantak Taposzirisz Magna régészeti lelőhelyének templomában: aranyból készült nyelvet találtak egy múmia szájában, mellyel a balzsamozók vélhetően azért látták el az elhunytat, hogy az a túlvilágon tudjon majd beszélni, például Ozirisszel, az alvilág istenével. Felmerült, hogy az elhunytnak életében talán beszédhibája lehetett, azt ugyanakkor nem tudni, hogy miért pont aranyból készült a nyelv.

TaposziriszForrás: Koantao/commons.wikimedia.org

A dominikai Kathleen Martinez vezette régészcsoport az egykori város 16 temetkezési helyszínének egyikén, az Ozirisznek és Ízisznek szentelt templomban fedezte fel a múmiát. Itt korábban egy halom, VII. Kleopátra arcképével díszített érmét is találtak, ami arra utal, hogy a templomot a királynő uralkodása alatt használták.

A temetkezési helyszínek körülbelül 2000 évesek, és más, figyelemre méltó leleteket is rejtenek. Találtak például egy női múmiát is testének nagy részét eltakaró halotti maszkban, mely mosolygó arcot ábrázol, és fejék díszíti. Két múmia mellett tekercsmaradványokat találtak, amelyeket a kutatók jelenleg elemeznek, az egyik múmiát arany Ozirisz-ábrázolással díszítették.

A kutatók emellett szobrokat fedeztek fel, amelyek az ott eltemetett embereket ábrázolják, és olyan jó állapotban maradtak fenn, hogy a frizurák és fejdíszek is jól kivehetők rajtuk. A szobrok megjelenése formális, az arcukon nincs mosoly - derül ki a livescience.com híréből, melyben a múmiáról készült kép is látható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek