Perui régészek 24 múmiára bukkantak egy inka tömegsírban

A régészek szerint a dél-amerikai ország csendes-óceáni partvidékén fekvő Lambayeque megyében talált sírban az egyik mumifikálódott test egy magas rangú személyé lehetett.

Az ásatáson 24 mumifikálódott testet találtak egyetlen sírban, amelyben temetkezési ajándékok, kerámiák, gabonafélék és finoman szőtt ruhák is voltak – írja az MTI Luis Felipe Villacorta, a perui kulturális örökségügyi miniszterhelyettes közleménye alapján.

A kép csak illusztrációForrás: © Tomas Castelazo, www.tomascastelazo.com / Wikimedia Commons

A sírra a 26 piramisáról híres Túcume archeológiai helyszínen folyó ásatáson bukkantak. A régészek szerint az új felfedezés segíthet pontosítani az egykori inka civilizáció kiterjedését. Az Inka Birodalom, Dél-Amerika nyugati részén, a mai Ecuador, Peru, Bolívia és Chile területén virágzott a 13. és 16. század között.

A feltárást követően - melyen jelenleg 81 ember dolgozik, még legalább négy hónapig - a laboratóriumban folytatódik a munka: a szakemberek többek között a textíliák anyagát vizsgálják a pontos kormeghatározáshoz. Jose Manuel Escudero régész elmondta: az egyik múmia egykor magas ragú személy lehetett, mivel értékes temetkezési ajándékokat találtak a teste mellett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek