Állati múmiákat találtak a régészek Peruban

Az inkákról köztudott, hogy embereket áldoztak fel, isteneik kiengesztelése céljából, de egy perui régészeti ásatás legújabb eredménye szerint gyakoribb volt, hogy lámák és tengerimalacok voltak a felajánlott adományok.

Paz Arando/pixabay

Egy inka provincia területén, a dél-perui Tambo Viejóban öt mumifikálódott, ékszerekkel díszített lámát és tengerimalacokat találtak. A régészek a leletekből arra következtetnek, hogy a háziállatokat nem csak azért áldozták fel, hogy például jobb legyen a termés, hanem a központi inka birodalom így próbálta megvásárolni a leigázott népek jóindulatát és legitimizálni a hatalmát az új területen.

Az inkák a legtöbb ceremóniával és babonával élő népek közé tartoztak. Meg voltak győződve róla, hogy a jó termést, az állatállományuk egészségét és a háborúkat isteneik és elhunyt őseik is befolyásolják, ezért az áldozati rítusokra havonta sort kerítettek. Olyan elkötelezettek voltak a ceremóniák mellett, hogy gyakorlatilag minden általuk leszüretelt terményből, általuk készített dologból ajánlottak fel az isteneknek, sőt még a gyerekeiket is feláldozták. De azért nem a gyermekáldozat volt a leggyakoribb módja az istenek kiengesztelésének. Sokkal rendszeresebb volt a lámák és a tengerimalacok feláldozása, írják a leletekkel foglalkozó régészek az Antiquity nevű lapban.

A rituálék alkalmával száz lámát is feláldoztak: októberben azért, hogy esőt hozzanak az istenek, februárban pedig azért, hogy elálljon az eső. A feláldozott állatok egy részét elfogyasztották.

Az ásatáson talált lámákat színes szalagok, nyakláncok díszítik, arcukat piros pöttyökkel és csíkokkal festették be. Mivel nem találtak vágásra utaló nyomokat, a régészek azt feltételezik, hogy az állatokat élve temették el, hasonlóan az emberekhez.

A leletekből a régészek arra következtetnek, hogy a lámaáldozatok bemutatása politikai célokat szolgált, és az Inka Birodalom hatalmát volt hivatott megszilárdítani a leigázott területeken. Az inkák ugyanis abban hittek, hogy nem lehetséges elvenni valamit anélkül, hogy viszonoznák. Terjeszkedésük gazdag rituálékkal járt együtt, és ezek során ajándékokat, valamit ételt adtak a leigázott népeknek, hogy megvásárolják a jóindulatukat, emellett az isteneiket is elismerték.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek