Először azonosították várandós nő ókori múmiáját Egyiptomban

Lengyel régészek Varsóban tanulmányoztak egy egyiptomi múmiát, és röntgenfelvételeik kimutatták, hogy a korábban vélttel szemben nem papot, hanem egy várandós nőt mumifikáltak. A tudósok csütörtöki közlése szerint ez az első alkalom, hogy méhében magzatot rejtő várandós nő ókori múmiáját sikerült azonosítani, írja az MTI.

A lelet 1826-ban érkezett Varsóba, a koporsó felirata férfi papot említett Hor-Dzsehuti néven.
Első meglepetésünk az volt, hogy nem találtunk péniszt, helyette melleket és hosszú hajat. Az igazi sokk akkor ért bennünket, amikor megpillantottuk az apró magzati lábakat és kezeket, és rájöttünk, hogy várandós kismamát találtunk" – mondta Marzena Ozarek-Szilke régész-antropológus az AP hírügynökségnek. Becslésük szerint a nő 20-30 éves lehetett, a magzat koponyamérete alapján 26-28 hetes terhes, a magzat nemét még nem állapították meg. A Varsói Múmiaprojekten (Warsaw Mummy Project) dolgozó tudósok éveken át vizsgálták a varsói Nemzeti Múzeum múmiáit, eredményeiket a Journal of Archaeological Science című szaklap friss számában tették közzé.

"Ez az eddigi legfontosabb felfedezésünk, tökéletes meglepetés, ami lehetővé teszi, hogy többet tudjunk meg a várandósság és szövődményei ókori kezeléséről. Valamilyen ismeretlen okból balzsamozás közben nem távolították el a magzatot az elhunytból, ez teszi nagyon különlegessé a múmiát. Miénk a világ egyetlen olyan ismert múmiája, amelynek méhe magzatot rejt magában" – magyarázta Wojciech Ejsmond, a Lengyel Tudományos Akadémia kutatója.

Komputertomográfia segítségével a kutatók elkészítették a múmia háromdimenziós mását, amelyen jól látható, ahogy a nő hosszú, göndör haja a vállára és a mumifikált melleire omlik. A tudósok szerint a balzsamozás kitűnő minősége arra utal, hogy a Kr. e. első század előtt végezhették el. A kismama halálának oka nem ismeretes. A kutatók következő lépése, hogy vérvizsgálatokat végeznek szövetmintákon, hátha találnak betegségre vagy mérgekre utaló jeleket, amelyek alapján megállapíthatják, mi okozhatta a nő és magzata végzetét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek