Érdekes tengerpartok, ahova azonnal elsodródnánk egy uszadékfa hátán is

Akár az akció- vagy a romantikus filmek kedvelői vagyunk, esetleg a sorozatok helyszíneiért vagyunk oda, és utazásaink során filmforgatási helyszínek után kutatunk, a most következő tengerpartok minden igényt kielégítenek majd. Van közöttük Oscar-díjas helyszín, kémek és csempészek bújtatására specializálódott partszakasz, brit sikersorozatnak hátteret adó sziklás part és karibi kalózok tanyája is.

Számkivetett (2000) - Fiji-szigetek

Míg a Csendes-óceánon található egy Castaway Island nevű sziget, Tom Hanks Számkivetett című filmjét a közeli, Fidzsi-szigetekhez tartozó Monuriki-szigeten forgatták.

Monuriki-szigetForrás: Shutterstock.com / Michaela Mazurkova

A Travel Channel szerint a sziget lakatlan, de békeidőben vezetett csoportokhoz csatlakozva meg lehet látogatni. Ha arra járnánk, ne felejtsünk el magunkkal vinni a Mr. Wilson névre keresztelt röplabdánkat.

Most és mindörökké (1953)

Talán minden idők egyik legismertebb tengerparti filmes pillanatával van dolgunk az 1953-as Most és mindörökké című filmben. Annak ellenére, hogy a film fekete-fehér, a háttérben látható tengerpart így is meghódította az utazók és a filmrajongók szívét, hiszen kevesen tudnak úgy szerelmet vallani egymásnak, mint a fiatal Burt Lancaster és Deborah Kerr.

Forrás: Shutterstock.com / Adam Nettleton

 A való életben ez a strand a Halona Beach Cove, amely a hawaii Oahu-szigeten található. A film és a jelenet sikerének köszönhetően a partszakasz már kiérdemelte az Eternity Beach, vagyis a Midörökké strand becenevet.

Tűzszekerek (1981)

Ha önök is leforgatnák egyszer azt a lassított tengerparti futást, amit a 4 Oscar-díja Tűzszekerek című filmben a Vangelis zenéjére láthatunk, akkor Skóciában kell keresniük a megfelelő partszakaszt.

A mára már ikonikussá vált mozis jelenetet a West Sands strandon forgatták, a Fife-parti St. Andrews-ban. És ha már ott vannak, akkor egy vezetett túrán bejárhatják az angol nyelvterület harmadik legrégebbi egyetemének campusát is.

A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka (2003)

A "Karib-tenger kalózai" franchise legénysége keresztül-kasul beutazta a Karib-tenger és a világ leginkább filmbeillő partszakaszait. Végül a Kis-Antillák déli részén fekvő St. Vincent és a Grenadine-szigetek szolgáltak Port Royal és Tortuga helyszínéül. Míg a Dominikai Közösség vette fel a "Kannibal sziget" szerepét a második és a harmadik filmben.

Már rég elhagyták a helyet a kalózokForrás: Shutterstock.com

De az egyik legfelismerhetőbb helyszín a Barbadostól északnyugatra található St. Lucia szigetállam partján álló kőív, ahonnan az első filmben Jack Sparrow kapitány felakasztott kalózok holttesteit látja himbálózni a szélben.

Dr. No (1962)

A Most és mindörökké szerelmes tengerparti ölelkezése után, a Dr. No című James Bond film "Vénusz a habokból" jelenete minden idők egyik leghíresebb filmmomentuma.

Amint Ursula Andress, mint Honey Ryder felbukkant a vízből a kapcsos fehér bikinijében, a jamaicai Ocho Rios közelében található, privát Laughing Waters strand azonnal kulthellyé vált. Az érdekesség az, hogy Ian Fleming Jamaikában élt és alkotott, így a sziget elég gyakran szerepel a történeteiben.

A tehetséges Mr. Ripley (1999)

A Tehetséges Mr. Ripley című filmben a címszereplő, akit Matt Damon alakít, a kitalált olasz tengerparti városba, Mongibellóba utazik, hogy megtalálja az elkényeztetett úri fiút, Dickie Greenleafet, aki  menyasszonyával, Marge-al boldogan éldegél Olaszországban.

Aragon-vár (Castello Aragonese d'Ischia)Forrás: Yevgen Belich / Shutterstock.com

Mongibello megálmodott üdülőhelyét két különböző helyszínből rakták össze a film alkotói: a gyönyörű Ischia-szigetből, ami a Nápolyi-öböl három vulkanikus szigetének a legnagyobbja, illetve a mellette álló, aprócska Procida szigetéből. Ha a jövőben mi is idekívánkoznánk, Nápolyból egész pillanatok alatt idejuthatunk a komppal.

A kék lagúna (1980)

Randal Kleiser rendező hiteles hátteret akart ehhez a filmhez, amely két fiatal unokatestvérről szól, akik hajótörést szenvednek egy elhagyatott trópusi szigeten. A stáb talált egy privát kézben lévő, tökéletes helyszínt, ahol se utak, se folyóvíz, se áram nem volt, és végül megkapták rá a forgatási engedélyt is.

Sajnos már rég nem érintetlenForrás: Shutterstock.com / ChameleonsEye

Azóta azonban a Teknős-sziget, melyet más néven Nanuya Levu-szigetnek is hívnak, helyet adott több villának és megannyi nyaralónak, akik már nem maguk fogják a halat vacsorára.

Karate kölyök (1984)

A Kalifornia államban található Leo Carrillo Állami Parkban számos klasszikus filmes pillanatot forgattak az évtizedek során. Többek között a kultikus Karate kölyök legemlékezetesebb pillanatai is ehhez a tengerparthoz kötődnek.

Néha elcsíphető, ahogy valaki éppen a daru rúgást gyakorolja a szikláknálForrás: Shutterstock.com

A főszereplő Daniel itt látja meg először, amint Miyagi szenszei a darurúgást gyakorolja, a strandon lévő facölöpök egyikén. De a strand egyes részei szerepet kaptak az Eredet, a Közönséges bűnözők és a Holtpont című filmekben is.

Broadchurch (2013) - West Bay Beach, Dorset

A West Bay-öbölre néző impozáns homokkő sziklák fala a dorseti strandot olyan baljóslatú hellyé varázsolja, ami csak úgy vonzza a krimi filmek és sorozatok rendezőit.

A dorozat egyik plakátján pont itt ül a két elkeseredett főszereplőForrás: Shutterstock.com

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb brit krimisorozatának, a kritikusok által is elismert Broadchurch-nek is ez adja a hátteret. A krimidrámában David Tennant (Doctor Who) és Olivia Colman (A korona) összefognak egy titokzatos ügy megoldása érdekében.

Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész (2010) - Freshwater West, Pembrokeshire

Jelenleg a szörfösök és a filmes stábok kedvelt helye, a múltban pedig a csempészek körében volt népszerű. A Freshwater West hangulatos területe Wales délnyugati részén fekszik és számos nagynevű film jeleneteit forgatták már itt.

Ahol Harry Potter és Robin Hood találkozhatnaForrás: Shutterstock.com

2010-ben például Ridley Scott stábja zarándokolt el ide, mikor a Robin Hood című film új verzióját forgatták, Russell Crowe-val a címszerepben. De ami talán még ennél is érdekesebb, hogy a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. részének végén, amikor Dobby, a házimanó örökre elbúcsúzik a csapattól, Harry itt a parton temeti el és állít neki sírkövet.

Forrás: Theactivetimes.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek