Ausztriában és Szlovéniában is szigorításokat vezetnek be

A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában november 8-tól szigorításokat vezetnek be. A kormány több fokozatú tervének keretében csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek például étterembe vagy a 25 fősnél nagyobb rendezvényekre, a negatív teszteredmény felmutatása nem lesz elegendő - írja az MTI.

A kép illusztrációForrás: Louis Hansel / Unsplash

Az intézkedéseket a kormány és a tartományi vezetők tanácskozásán szinte egyhangúlag fogadták el, kivéve Burgenland tartományt, mely már előzetesen jelezte, hogy az átoltottság magas helyi szintje miatt ellenzi a szigorítást.

Egy négyhetes, átmeneti időszakra az osztrák hatóságok elismerik majd az első oltást is, de csak friss PCR-teszttel kiegészítve. Azt követően viszont már csak a teljes körű védettséget, illetve a koronavírus-fertőzésből legfeljebb fél éve történt kigyógyulást veszik figyelembe.

A mostani döntés értelmében az úgynevezett zöld igazolvány, amelyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak meg, kilenc hónapig lesz érvényes a második oltás után, amivel serkenteni kívánják az emlékeztető oltás felvétele iránti hajlandóságot. A Johnson&Johnson egykomponensű vakcinájának esetében január 3-ig lesz érvényes a zöld igazolvány, feltéve, hogy addig az érintett nem kapott emlékeztetőoltást.

Hétfővel kezdődően már az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése lesz kötelező minden olyan zárt helyen, ahol eddig is maszkviselést írtak elő. Ugyanakkor némi könnyebbséget jelent, hogy az osztrák kormány eltörölte a kiutazási ellenőrzéseket a felső-ausztriai járásokban.

Pénteken 9388 új fertőzöttet regisztráltak Ausztriában, ami megközelíti a tavaly mért napi csúcsértéket 9586 esettel. Az intenzív osztályokon jelenleg 356 beteget ápoltak. Az osztrák felnőtt lakosság nagyjából 64 százaléka kapta meg a teljes oltást, ami megfelel az uniós átlagnak, de elmarad a nyugat-európai országokétól. Az országban a járvány kitörése óta 865 390 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 11 451-en hunytak el a kórban.

Újabb szigorításokat vezetnek be hétfőtől Szlovéniában: tilos lesz nyilvános összejövetelt tartani, be kell zárni az éjszakai szórakozóhelyeknek, és szigorítanak az európai digitális Covid-igazolványok alkalmazásán is.

Eszerint tilos lesz a többi között családi összejöveteleket, esküvőket tartani, de ülőhelyes kulturális, egyházi és sportrendezvényeket lehet szervezni, ha a látogatók között egy helyet üresen hagynak. A vendéglátóhelyek reggel öttől este tíz óráig tarthatnak nyitva, és csak ülővendéget szolgálhatnak ki, az éjszakai szórakozóhelyeknek pedig be kell zárniuk.

Továbbra is kötelező a Covid-igazolványok használata minden szolgáltatás eléréséhez, az ellenőrzés során pedig személyi igazolványt is fel kell mutatni. A védettségi igazolás a korábbi 15 év helyett hétfőtől 12 éves kortól lesz kötelező. Az élelmiszerboltokban korlátozzák az egyidőben benn tartózkodó vásárlók számát.

A maszk viselése vonatkozó szabályok is megváltoztak, így csak az ötrétegű FFP2-es vagy a háromrétegű orvosi maszk az elfogadott. Az elmúlt 24 órában 3662 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a fertőzés következtében 14 Covid-beteg halt meg. Kórházban 748 beteget ápolnak, 175-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 194 602 -en kaptak védőoltást, közülük 1 124 168-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek