Ritka égi jelenségben volt részük az angoloknak

Az angliai Yorkshire-i partoknál az égboltot figyelők ritka csemegében részelsülhettek a napokban: északi fény ragyogta be az eget. A látványos és színekben gazdag természeti jelenséget Scarborough-ban örökítették meg egy derűs, felhőktől mentes estén, de további észlelésekről is beszámoltak északabbról, Saltburnben, Bamburgh-ben, és Northumberlandben – írja a BBC.

Az aurora borealis világítja be az égboltot északnyugat-angliai Lake District Nemzeti Park felett 2021. november 3-án, itt éppen lilás-zöldes színekkel megfestveForrás: MTI/AP/PA/Owen Humphreys

A BBC Look North meteorológiai műsorvezetője, Abbie Dewhurst szerint a geomágneses vihar elég erős volt szombat este ahhoz, hogy az Egyesült Királyságból is láthassák őket.
"Szombaton heves esőzést láttunk, az esőt hozó időjárási frontot azonnal nagyon tiszta levegő követte, ami azt jelentette, hogy Yorkshire egyes részei eléggé kitisztultak ahhoz, hogy megnézhessék a látványt" – mondta.

Általában ez a csodálatos jelenség csak az Északi-sarkvidékhez közelebb eső helyeken, illetve a skandináv országokban látható.

Ez nem olyasmi, ami ilyen messzi délen túl gyakran történik, így ritka csemege volt azoknak, akik szemtanúi voltak" – tette hozzá a meteorológus.

A sarki fények avagy az aurora borealis akkor jelennek meg, amikor a napszél felkavarja a magnetoszférát, és töltött részecskék hatolnak be onnan a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek