Csillagoségbolt-parkjaink, ahonnan garantált a kilátás a Perseidákra

Ha a városi fényszennyezéstől távol eső területekre megyünk, több helyről is megfigyelhetjük a ma este kezdődő, és három napig tartó csillaghullást. De nemzetközileg elismert csillagoségbolt-park mindössze három található az országban. A címet a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association, IDA) adja azoknak a területeknek, amelyek kivételes minőségű csillagos égbolttal rendelkeznek, tehát ahol a fényszennyezés extrán alacsony. Nálunk a Zselici Tájvédelmi Körzet, a Hortobágyi Csillagoségbolt-Park és a Bükki Csillagoségbolt-Park rendelkezik ezzel a címmel. Ezeken a helyeken garantált, hogy ha tiszta az égbolt, jól láthatjuk a Perseida meteorraj fényes hullócsillagait.

Zselici Tájvédelmi Körzet

Az IDA 2009-ben ítélte oda a csillagoségbolt-park címet a 8300 hektáros Zselici Tájvédelmi Körzetnek, amelynek védett, illetve fokozottan védett területén derült éjszakákon a nagyvárosi fényektől mentes égboltban gyönyörködhetünk. Az itt található Zselici Csillagpark egyszerre mutatja be az égbolt és a somogyi erdő értékeit.

IllusztrációForrás: 586215/Pixabay

A komplexum része többek között egy távcsőkupola, egy planetárium, a 25 méter magas kilátó, valamint öt szabadtéri információs és pihenőpont. A park a Facebook-oldala szerint különféle programokkal készül a Perseidák hetén, viszont ezek nagy része már betelt. De a csillaghullás szerencsére nem csak a távcsöveken keresztül figyelhető meg. Az ingyenes, szabadon látogatható programokról itt tájékozódhat. 

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Csillagoségbolt-parkForrás: Béla Papp/Hortobágyi Csillagoségbolt-Park/Facebook

A Hortobágy hazánk egyik legkevésbé fényszennyezett területe, itt akár több ezer csillagot is láthatunk éjszakánként, míg egy városban mindössze néhány tucat fénypont észlelhető. A Perseida meteorraj állítólag nagyon jól megfigyelhető a puszta egén. A Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban a Mátai Fecskeház Erdei Iskola csillagdájának kínálata mellett tematikus táborokon, éjszakai túrákon, madármegfigyeléssel egybekötött csillagsétákon és asztro-gasztro túrákon is részt vehetnek az érdeklődők, ahol a pásztorok ételeit pásztortűz mellett kóstolhatják meg, miközben az égbolt szépségeivel ismerkednek.

Bükki Csillagoségbolt-park

A Bükki Nemzeti Parkot Magyarországon harmadikként, 2017 júniusában nyilvánította csillagoségbolt-parkká a nemzetközi szervezet. A parkban számos olyan hely található, ahonnan zavaró fényektől mentesen csodálhatjuk az éjszakai égbolt.

Bükki Csillagoségbolt-parkForrás: Bükki Csillagoségbolt-park/Facebook

Bár a Wikipedia szócikke szerint a Bükki Nemzeti Park és a Kaptárkő Egyesület rendszeresen tart programokat, jelenleg sem a weboldalukon, sem a Facebookon nem találtunk szervezett eseményt. A Bükki Csillagoségbolt-park weboldalán találunk viszont egy hasznos térképet, amelyen a legjobb megfigyelőhelyeket gyűjtötték össze. Májusban írtunk utoljára a Répáshután épülő Bükki Csillagdáról, amelyen jelenleg az utolsó simításokat végzik, és várhatóan idén nyáron meg is nyithatja kapuit. Az élményközpontban többek között virtuális űrutazás, 5D-s univerzum és csillagvizsgáló kupola is várja majd a látogatókat. A Facebook szerint az építkezés folyamatban van, és hamarosan értesítenek a nyitás dátumáról is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek