Videón, ahogy markolóval mentik a bálnákat az argentin tengerparton

A mentőcsapatok két megrekedt bálnát mentettek meg Argentína Atlanti-óceán partjánál, kedden – közölte a World Marine Foundation. Az állatok a Buenos Airestől 360 kilométerre délre fekvő La Lucila del Mar üdülőváros partján akadtak el, éppen akkor, amikor a tavasz beköszöntött a Föld déli féltekére.

Mindent megtettek, hogy az állatok megmeneküljenekForrás: FUNDACION MUNDO MARINO / AFP

"Az első példány, amely vasárnap akadt el, egy fiatal nőstény hosszúszárnyú bálna (más néven púpos bálna) volt, ami 9,8 méter hosszú és körülbelül nyolc tonna súlyú" – áll a természetvédelmi csoport közleményében. A második egyed, amely ugyanazon faj hímje, 8,5 méter hosszú és körülbelül hét tonna, rá hétfő este bukkantak. A mentési akcióban mintegy 30 ember vett részt, köztük helyi lakosok, tengeri természetvédők, polgári védelmi tagok, parti őrtisztek, tűzoltók, önkéntesek és vízimentők. A közlemény szerint a közös erőfeszítéseiknek köszönhetően sikerült az állatokat visszajuttatni a tengerbe.

Sokat fáradoztak, hiszen biztosítaniuk kellett, hogy az állatok levegőhöz jussanak, de a mell alatti uszonyaikat víz alatt kellett tartaniuk, hogy a lehető legjobban stabilizálják a testhőmérsékletüket.

Egy ponton a hullámok ereje felborította az egyik bálnát úgy, hogy az emlős légzőnyílása a víz alá került, és képtelen volt levegőhöz jutni.

"A gyors intézkedésnek köszönhetően meg tudták fordítani" – mondta Sergio Rodriguez Heredia, a World Marine Foundation mentőközpontjának biológusa. A mentők kábeleket húztak a bálna teste alá, és egy hatalmas markoló kanalával átfordították.

A második bálnára jó egészségi állapotban találtak rá, és szintén bevetették a kotrógépet,
melynek segítségével a speciális kábelekkel beljebb tudták vontatni, hogy lebegni tudjon, és kiúszhasson a tengerbe – írja a straitstimes.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek