Sosem filmeztek még ekkora hosszúszárnyú-bálna-csoportot

Ausztrália partjainál akkora hosszúszárnyú-bálna-csoportot vettek filmre, amekkorát eddig még nem dokumentáltak. A felvételen a bálnák vadászata látható, ahogyan zsákmányaikat, például a krilleket buborékokkal veszik körbe. A felvételek még tavaly szeptember-októberben készültek Új-Dél-Wales és Tasmania partjainál, mint egy héten közzétett kutatásból kiderül.

A bálnacsoportok létszáma 20 és 90 egyed között mozog, és hasonlót eddig csak Dél-Afrika partjainál dokumentáltak. A bálnapopulációt az 1960-as évekig az ipari bálnavadászat tizedelte, de ennek betiltása után látható már a pozitív tendencia, a korábbi mindössze néhány százról 2015-re 25 000-re nőtt az állatok száma, mely évente mintegy 10 százalékkal továbbra is nő.

Hosszúszárnyú bálna - illusztrációForrás: Baby Humpback Whale/commons.wikimedia.org

Az Ausztrália keleti részén fekvő területek a tavasszal dél felé vonuló púpos bálnák útvonalába esnek, melyek átlagos megfigyelései során eddig többnyire egy vagy két állatot sikerült lencsevégre kapni, ezért is figyelemre méltó a mostani felvétel - derül ki az smh.com.au cikkéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek