Bejelentés Thaiföldön: még több helyre érkezhetnek karanténmentesen a beoltott turisták

Új stratégiát fogadott el hétfőn a thaiföldi Országos Fertőző Betegségek bizottsága (National Communicable Disease Committee – NCDC), amely értelmében Thaiföldnek meg kell tanulni együtt élni a Covid-járvánnyal. A Bangok Post által közölt összefoglaló szerint hiába jelentenek naponta 20 ezer új fertőzöttet, az országnak enyhíteni kell a szigorításokon és meg kell nyitni a határokat a védőoltással rendelkező turisták előtt – írja Facebook-oldalán a Thaiföldön élő és idegenvezetőként dolgozó blogger, Bangkok Charlie.

Phuket paradicsomaForrás: pixabay.com / Mariamichelle

Bár ennél konkrétabb intézkedéseket nem jelentettek be, az ország októbertől újabb területeket tervez megnyitni a phuketi tapasztalatok alapján. A helyi idegenvezető szerint a bejelentés már csak azért is nagyon fontos lépés, mert az elmúlt másfél évben a thai kormányzati vezetők mindig a zéró új beteg elvet hangsúlyozták, vagyis bármiféle enyhítést és nyitást mindig ahhoz kötöttek, ha hetekig nem regisztrálnak újabb Covid-fertőzést. Fontos változás tehát, hogy most már arról beszélnek, együtt kell élni a Coviddal és az embereknek is tudni kell kezelni ezt a rizikót.

A fentebb említett pozitív phuketi tapasztalatok mögött a Phuket Sandbox projekt áll, ennek lényege, hogy a védőoltással rendelkező turisták szigorú karantén nélkül jöhetnek Thaiföldre, gyakorlatilag érkezés után másnap már szabadon mehetnek a strandra, piacra és beülhetnek az éttermekbe. Nem kell tehát két hetet tölteniük egy karanténhotel szobájában. A Phuket Sandbox pilot projektnek két fontos célja volt: egyrészt a turisták visszacsábítása és a phuketi turisztikai vállalkozások megsegítése, másrészt fontos belpolitikai cél volt megmutatni a thai embereknek, hogy a beoltott turisták nem jelentenek rizikót – fogalmaz posztjában Bangkok Charlie, és egyben utal a hétfői jelentésre, amely szerint július 1. és augusztus 22. között 23 734 személy érkezett Phuketre, közülük pedig mindössze 67 fő produkált pozitív tesztet, vagyis "a rizikó nagyon kicsi a beutazó turisták esetében".

Azt is fontos tudni, hogy a turisták számára a 14 napos phuketi tartózkodás alatt összesen három alkalommal írnak elő tesztet a thai hatóságok, az előbb említett felmérés szerint a második alkalommal már mindössze 20 fő produkált pozitív tesztet, a kéthetes időtartam végén pedig csak 2 Covid-fertőzöttet találtak. Ezek az eredmények tehát szintén abba az irányba mutatnak, hogy a tesztek számát és a kötelező kéthetes időtartamot rövidesen csökkenteni lehet majd – összegez posztjában Bangkok Charlie.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek