Mozaikokból rekonstruálják Thaiföld hindu templomának pusztuló freskóit

Mozaikokból rekonstruálják az Indián kívül létező legrégebbi hindu szentély eredeti freskóit Thaiföldön - írja a Dezeen.

screenshot/https://www.youtube.com/watch?v=STP-Ef1Dg2A&feature=emb_logo

A Sri Mariamman templom 1879-ben épült Vaithi Padayatchi tervei alapján, aki egyike azoknak a tamil hindu bevándorlóknak, akik Thaiföldre jöttek, hogy elkerüljék az indiai gyarmati uralmat.

A templom magában foglal egy hat méter magas bejárati tornyot, amit gopurának neveznek, és három szent épületet. A fő szentélyt a tamilok védőszentjének, Srí Maha Mariammannak ajánlották, míg a másik kettő az akadályok elhárítója, az elefántfejű embertestű Ganésa, és a háború istene Kártikéja előtt tiszteleg.

Sri Mariammanm-louis .® from Osaka, Japan/wikipedia

A SICIS most azon dolgozik, hogy az eredeti, a hosszú idők során alaposan megkopott freskókat az időtállóbb mozaik formájában rekonstruálja különféle digitális eszközök és a hagyományos mozaiktechnikák ötvözésével. Azért, hogy a mozaikok megegyezzenek az eredeti műalkotásokkal, a művészek festménymásolatokat készítettek. Ezeket az ókeresztény mozaikjairól híres észak-olasz városba, Ravennába küldték a vállalat laboratóriumaiba.

Ott több mint 80 SICIS mozaikművész dolgozott együtt hogy a formákhoz és részletekhez pontosan hozzáigazítsák az aranyból és muránói üvegből készült mozaikköveket. A projekt első szakaszában eddig a templom bejáratán lévő, Sri Maha Mariamman és Shiva képei készültek el. A következő szakaszban a templom középső hajója újul meg. Itt kilenc hindu istenség fogja díszíteni a boltozatos mennyezetet, míg a falakat és a fülkéket további műalkotások borítják majd.

Eddig több mint hatmillió mozaikcsempét használtak fel, amelyek mindegyikét kézzel vágták ki és helyezték el a képzőművészek és az ékszerészek gondosságával és precizitásával. A SICIS még legalább két évet tervez dolgozni a projekten. A jövőben további 20 istenséget terveznek létrehozni a templom két oldalsó boltozatán, és 12 mikromozaikot a templom főhajójában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek