Thaiföldön a fogságból kimenekített elefántoknak zenél a folyóban egy zongoraművész

A brit zongoraművész Paul Barton is szívén viseli a fogságban élő és onnan sikeresen megmentett állatok sorsát – ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy kiült zongorájával a Kwai folyó partjára, és elkezdett nekik klasszikus zenét játszani. Beethoven, Schumann és Edvard Grieg zeneszerzők kottáira egy-egy állat mindig mellé szegődött, amelyekről többször készült videó is, olvasható a Designboom cikkében. A legutóbbi felvételen a fogságból szerencsésen kimentett Mongkol látható, aki a vízben állva, ormányát szinte a dallamra lengetve hallgatja láthatóan érdeklődő figyelemmel.

"Minden elefánt egyből reagál valamilyen módon, ahogy meghallja a zenét. Ezek az állatok szabadon járkálhatnak, nincsenek megkötözve, leláncolva, vagyis ha nem tetszene nekik valamelyik muzsika, tovább is állhatnának. Ők mégis maradnak. Valamelyik az ormányát a szájában pihentetve áll meg a zongora közelében, de van olyan is, amelyik egyszerűen ráfekteti azt a zongora tetejére, így a rezonanciát is érzi. Az egészen fiatal elefántok pedig meglepettségükben körbe-körbe futkároznak a zongora körül" – fogalmazott Paul Barton, a bangkoki Coconuts magazinnak adott korábbi interjújában.

A 61 éves brit művész a kilencvenes évek végén hagyta maga mögött az európai koncerttermeket, azóta videós zongoraleckéket készít a zene szerelmeseinek, míg a szabadban a megmentett elefántoknak játszik klasszikus zenét a thaiföldi Kancsanaburi településén. Több mint 1200 videót készített, köztük jó párat a korábban fogságban tartott elefántok zeneterápiás szabadidős tevékenységéről is, a YouTube-csatornáján mára 530 ezer fős követőtábor gyűlt össze. Aki támogatni szeretné munkáját, az ezen az oldalon megteheti. 

Forrás: Paul Barton / Facebook

Legelőször 2011-ben játszott a szabadban egy sérült, öreg elefántoknak otthont adó thaiföldi állatparkban. A szabadba kiállított zongorájához a körülötte lévő csapatból egy vak nőstény elefánt állt a legközelebb, aki éppen bana füvet reggelizett. Ám ahogy meghallotta a zenét, szájában a félig megrágott fűcsomóval mozdulatlanná vált, majd hallgatni kezdte a zenét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek