Találtak egy Földhöz hasonló bolygót, amelyen adottak lehetnek az élet feltételei

A mi naprendszerünkéhez hasonló bolygóövre bukkantak a csillagászok a Földtől 35 fényévnyire, az L 98-59 néven ismert csillag körül. A bolygók közül három már 2019-ben a NASA látókörébe került a TESS bolygóvadász küldetés keretében, most pedig egy újabb bolygót fedeztek fel és egy ötödikre utaló jeleket is találtak a kutatók az Európai Déli Csillagvizsgálónak a chilai Parana Obszervatóriumban található távcsövével.

Az obszervatórium a chilei Atacama-sivatagban található Paranal-csúcsonForrás: J.L. Dauvergne & G. Hüdepohl (atacamaphoto.com)/ESO/J.L. Dauvergne/Ciel Et Espace

Az új megfigyelések során megállapították, hogy az első három bolygó tartalmaz vizet. A csillaghoz legközelebb eső két, valószínűleg száraz és sziklás, a Földhöz hasonló bolygó csak kis mennyiségben, míg a harmadik bolygó akár 30%-ban is tartalmazhatja azt, vagyis ezen a bolygón valószínűleg óceán is található, mint néhány, a Naprendszerünkhöz tartozó holdon.

Az L 98-59-es csillagrendszer első három bolygójának méretei a Földhöz és a Marshoz viszonyítvaForrás: NASA/commons.wikimedia.org

De az az égitest, amelyen akár a földihez hasonló élet feltételei is adottak lehetnek, a most megsejtett ötödik bolygó, ez a csillagrendszer úgynevezett lakható zónájában helyezkedik el. Ha az adatok helyesek, a bolygó körülbelül annyi fényt és meleget kap a csillagtól, mint a Föld a Naptól, így itt lehet épp megfelelő a hőmérséklet ahhoz, hogy megőrizze a felszínen a vizet. Ennek lehet olyan légköre, amely María Rosa Zapatero Osorio, a tanulmány egyik szerzője, a Madridi Asztrobiológiai Központ csillagásza szerint képes "megvédeni és támogatni az életet".

Ezt a bolygórendszert is fogja vizsgálni a NASA James Webb űrtávcsöve, amelyet októberben terveznek a Föld körüli pályára állítani, az Európai Déli Obszervatórium pedig újabb, az eddiginél nagyobb teleszkóppal folytatja a megfigyeléseket várhatóan 2027-től - adja hírül a cnn.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek