Videó készült arról, hogyan kering a Nap egy láthatatlan középpont körül

Köztudott, hogy a bolygók a Nap körül keringenek, de ez nem a teljes történet, ahogyan az James O'Donoghue, a JAXA japán űrügynökség bolygókutatójának animációiból kiderül. Eszerint a Nap is egy bizonyos tömegközéppont körül kering - derül ki a businessinsider.com cikkéből.

A NaprendszerForrás: WikiImages/pixabay.com

Ez nem más, mint a baricentrum, vagyis két égitest (például bolygó és holdja, kettőscsillag) közös tömegközéppontja, elliptikus pályájuknak egyik fókusza, mely körül mindkettő kerint. A Nap esetében a másik bolygó a Jupiter ez veszi ki ugyanis a legnagyobb részt a Naprendszer bolygótömegéből, abból az 0,2%-ból, mely a Nap 99,8%-os részesedése mellett megmarad.

A Naprendszeren belül ugyanakkor minden bolygónak és holdjának is megvan a maguk közös baricentruma. A Föld és a Hold esetében ez egy olyan pont, ami kívül esik a Föld középpontján, de még mindig belül a bolygón.

Mint a fentiekből is kiderül, szabadidejében O'Donoghue különböző videókat készít a bolygók, a csillagok fizikájának és a fénysebesség működésének bemutatására. Mint mondja, nagyon ritka az, amikor a Nap tömegközéppontja az égitesten belülre kerül, és a Nap akár több millió kilométerre is eltávolodhat tőle.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek